Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Винаги обичаме да четем новини, в които България е посочвана като държава – дом на талантливи и известни хора. Такива сред нас има много, което е видно и от международния конкурс A’Design Awards, чийто партньор HiComm се радва да бъде вече няколко поредни години. Още от началото на 2024 година журито, специализирано в най-различни области от дизайна, е готово със своите статистически данни около конкурса, подготвяйки поредната версия на своите уникални класации World Design Rankings.

Но кои са WDR или World Design Rankings? Запознавали сме ви и преди с тях, но ако искате отново да разберете с какво те допринасят за конкурса или не ви се търси самостоятелно в интернет, ето за какво става дума.

WDR организира получената информация за всичко около наградите A’Design Awards в много добре анализиран и подреден вид – не само чрез топ класации и подредби, но и чрез отбелязване на различните креативни положителни черти на всеки продукт, техните слабости и дори възможностите за конкуренция. Когато се интересувате от дадени области или награди, неминуемо започват да възникват въпроси от типа „Жителите на коя държава са най-добри в интериорния дизайн?“, „Кои са гурутата в модния дизайн?“, „Коя страна от света може да се похвали с най-голям брой спечелили дизайнери?“ и др.

За да отговори на неминуемо възникналите подобни въпроси, World Design Rankings анализира информацията непрекъснато и предоставя статистическите анализи в различни сайтове, подредени и класирани по различен начин. Можете да тръгнете да ги обхождате от линка INSIGHTS в основния сайт, откъдето тръгват връзки към следните интересни сайтове:

designclassifications.com 

Най-добрите дизайнери в света, подредени по области

www.designerrankings.com 

Класация на дизайнерите, плюс топ най-добрите в света. Подредени са по брой и вид получени награди, спечелени глобално

worlddesignrankings.com 

Класация на дизайнерите по държави и най-добри дизайнери от тези държави

www.popdes.com 

Класация на най-популярните дизайнери в света, подредени по публичен интерес и популярност

 

Новостите през настоящата 2024-а година

През настоящата година големият списък с държави се задържа на 114. В същото време десетте държави, оглавяващи топ класацията, не са се променили, а отново леко са поразместили местата си. Прави впечатление, че постоянните представители там са едни наши „комшии“ – а именно Турция. Техните дизайнери наистина са добри и представят всяка година интересни проекти. Иначе едва ли е учудващо, че първата позиция на държавите се държи от Китай, следван от САЩ и Япония. И разбира се – класическите дизайнери от Италия. За втора поредна година България заема 30-а позиция, но това може да се разглежда и като добро постижение – все пак под нас надолу изпадат държави, като Ирландия, Гърция, Белгия, Австрия, Швеция. А румънците са на 47-а позиция (изкачват се до нея от 64-а!). Разгледайте цялата класация на този линк - worlddesignrankings.com/#rankings.

 

Повече информация за бизнеса

Разглеждайки подробно сайта на WDR, ще намерите адски полезна информация. Например за всяка държава са налични допълнителни таблици за положителни страни, слабости и възможности. Design Strengths включва доминиращите за дадена държава дизайнерски области, в които тя е доста конкурентна спрямо другите, както и успешна. Така например може да научите къде Италия е най-добра – в модния дизайн, мебелния или графичния. В Design Weaknesses таблицата пък са изброени областите, в които дадена държава има под средното участие в сравнение с останалите. А в Design Opportunities пък са представени латентните области – онези, в които държавата може да има напредък тепърва.

Информацията от този тип ще намерите на този линк, като тя може да се използва, за да разкривате нужната ви информация за държави, дизайнерски области и др. На този линк пък ще разгледате супер интересната класация на дизайнерските категории, от която може да разберете кои са най-силно конкурентните области (топ конкуренцията е в интериорния дизайн), както и кои области не са толкова силно развити и конкуренти, сред които за наше учудване е например и компютърният дизайн.

 

Топ дизайнерите – класация

Това е изключително любопитна класация особено за хората, интересуващи се от индивидуалните участници, а не от държавите им. В нея дизайнерите са подредени по стотици креативни области и категории, например архитектура, интериорен дизайн, мебелен дизайн, моден дизайн, графика и др. Използвайки Design Classification платформата, всеки от нас може да намери отговори на въпроси, като „Коя е най-добрата рекламна дизайнерска агенция в света?“, „Кой е най-добрият архитект в света?“, „Кой е най-добрият графичен дизайнер в Япония?“ и т.н. Така че, ако се интересувате от топ талантите, посетете този линк.

Ако пък се интересувате само от топ дизайнери, архитекти и др. без значение от областта им, винаги може да проверите общата класация в сайта Designer Rankings. Той включва общо класиране по точки, базирано на броя награди, които са спечелили глобално в повече от 100 области. Някои наричат този списък „листата на топ дизайнерите“. Ще я намерите тук.

А ние ви предлагаме имената на първите 7 топ световни дизайнери с кратка информация за тях, както и 3 от българските имена, които ще намерите в тази класация.

Кацуми Тамура

Номер 1 в класацията с цели 48 печеливши проекта. Той е известен с календарите и хартиените триизмерни фигури, които създава. Разгледайте например печелившия му платинен проект за 2016 година – Park Calendar, който представлява комплект от хартия, лесен за сглобяване. Не е необходимо лепило или ножица. Сглобете велосипеда, пейката и животните, като съедините частите с еднакъв знак. Всяка част представлява календар за два месеца.

 

PepsiCo Design and Innovation

Е, това не е точно един дизайнер, ами цял екип, но и те имат право на участие. А в случая този екип е на второ място в света по брой награди. PepsiCo Design имат цели 108 награди за дизайн и както знаете, тази компания е глобален лидер в областта на безалкохолните напитки и храните с цели 65 милиарда долара стойност на акциите. Имат 22 марки, а чистата им годишна печалба винаги е над 1 милиард долара. Разгледайте страхотните им печеливши проекти тук, а иначе освен дизайна на бутилки и кенове този ще ви хареса. Това е платформа за хидратиране – свързана екосистема, създадена, за да отразява начина, по който хората пият вода днес, и се състои от три основни компонента: красиво проектиран диспенсър за вода, придружаващо, удобно за потребителя приложение за смартфон и персонализиран стикер с QR код за бутилки за многократна употреба, който позволява на потребителите да бъдат разпознати без усилие от диспенсера.

 

Крис Лин

Носител на 90 различни награди, Крис Лин пристига през 2001 година в Шанхай и създава компанията KLID Design Office, в която се занимава с интериорен дизайн и архитектура. Продуктите му са страхотни и неслучайно всяка година отнасят редица награди. Като например тази, която представлява клубна сграда, съчетаваща повърхностното пространство на ландшафта и подземното строителство, като интегрира концепцията за планински форми, за да създаде сграда в ландшафтен стил.

Флориан Зайдл

Австрийски дизайнер с няколко години професионален опит. В момента работи като дизайн мениджър на Lavazza в Центъра за иновации в Торино и преподава в Scuola Politecnica di Design (SPD) в Милано. Преди това той е бил част от дизайнерския екип, който успешно разработва автомобила Fiat 500 в цяла гама от различни модели и няколко други проекта, които сега могат да се видят на пътя. Той също така е работил за KTM и на свободна практика за различни други неавтомобилни марки. Винаги със силно чувство за идентичност на марката и по-голямата картина отвъд проекта като обикновен продукт. Специализиран е в създаване кафе машини за Lavazza, но това не пречи да създава и дизайн на маратонки като този:

 

Aedas

Aedas е глобална архитектурна и дизайнерска къща, която обединява 1200 креативни дизайнери и студиа по целия свят. Те създават дизайнерски решения от световна класа с дълбоко социално и културно разбиране на общностите, за които проектират. Aedas обединява експертен опит от цял свят, а всеки проект включва хора, които разбират и зачитат социалните и културните нужди на местната общност, за която проектират. Една от проектираните сгради представлява офис пространство, планирано така, че да осигурява високоефективна, но здравословна и вдъхновяваща работна среда. Включва "градска дневна", кафенета, библиотеки и зони за брейнсторминг, за да се насърчи творчеството и да катализира взаимодействието между обитателите на офиса. Предназначен е предимно за малки ИТ компании, които изискват гъвкава работна среда.

 

Фабрицио Криса

Фабрицио Криса е директор на Центъра за дизайн в Elica. Роден е през 1973 г. и има магистърска степен по промишлен дизайн в университета "Ла Сапиенца" в Рим. През 2005 г. се присъединява към Elica и скоро е назначен за управител на Центъра за дизайн и оттогава ръководи дизайнерския екип, като играе ключова роля в процеса на иновации на продуктите. Креативността и чувството за естетика, изследванията за иновации са стълбовете на неговата работа. Страстта към красотата и технологичните иновации е това, което оформя неговите уникални и отличителни предмети. Продуктите му са отличени с много награди за дизайн, включително Compasso d'Oro.

Ikona Maxxi Pure е проектиран така, че аспираторът и пречиствателят да работят независимо, без да се прави компромис с производителността или удобството. Ikona Maxxi Pure включва в елегантно обзавеждане аспиратор и пречиствател на въздух, които се грижат двойно за въздуха в дома. Той подобрява качеството на въздуха, без да се налага да се инсталират допълнителни устройства или сложни системи. Сърцевината на аспиратора Ikona Maxxi Pure ефикасно премахва изпаренията и парите от готвенето.

 

Хакан Гюрсу

Индустриалният дизайнер от нашата съседка Турция е д-р Хакан Гюрсу, а негови продукти сме ви показвали вече в предишните ни статии. Той е създател на Designnobis Design – иноваторска компания, която влиза в топ 40 напредничавите компании на Турция. Оценяван е през годините в престижни класации и има над 205 награди, като за 14 години е придвижил Турция до втора в листата на оригиналните дизайнерски решения.

Подобно на удобното фенерче в извънредни ситуации, Torchia е слънчева LED лампа/зарядно устройство, което отговаря на няколко нужди при множество приложения. Зареждана от фотоволтаични панели в четирите крила, Torchia произвежда енергия, без да зависи от други енергийни системи. Подходяща за дейности на открито, тя зарежда и други устройства чрез USB. Създаден като многофункционален инструмент, който е лек, но здрав, той е спасител с размер на лист А3. Също така е ефикасен в извънредни ситуации като автомобилни катастрофи или природни бедствия, може да се използва като фенерче за предупреждение.

 

Още 3 български имена в класацията!

Тъй като при класацията на българските дизайнери през тази година няма промени, ви предлагаме следващите 3 имена в класацията – на позиции от 8 до 10 място, включително.

Николай Иванов

Николай Иванов е български аниматор и илюстратор, работещ основно в областта на графиката на движението и анимацията на герои. Интересите му са в областта на 2D анимацията, ръчно рисуваната анимация, графичния дизайн, илюстрацията. В продължение на 4 години играе в непрофесионална актьорска трупа. През 2016 година получава златна награда за дизайн за Citroen in lines Illustration. Това е личен труд, който проследява историята на любима негова марка автомобили. Освен дългите работни часове, в процеса на създаване влага много емоции. Простият и наивен стил, внимателно подбраните цветове и разнообразието от ширини на щрихите са душата на тази работа. Пресъздадена е хронологията на моделите по увлекателен начин, така че не само любителят на марката да се спре и да отдели време, но и да разгледа всички модели.

 

Христо Шидеров

Неговият проект за градски велосипед, който е максимално опростен, печели златна награда през 2018 година. Класическата геометрия на рамката за шосеен велосипед придава на велосипеда вечен вид. Премахнати са всички причинители на шумове – невидими заварки и дупки за калниците. Кормилото и педалите са специално проектирани, за да повишат очакванията на клиентите за минимализъм. Цветът е монохромен и затова едноцветните рамка, джанти и кормило правят модно впечатление.

 

Георги Божков

Георги Божков е трудолюбив. Неговите цели са самоусъвършенстване, учене, създаване и развитие. Екипът, с който работи, е ефективен, ориентиран в областта на рекламата за големи марки и по-специално в създаването на уникални, висококачествени визуализации. Винаги е бил очарован от дизайна, висококачествената изработка и красивите линии, увековечени от майсторите на миналия век и техните наследници. Георги Божков е награденият дизайнер на проекта MERCEDES BENZ SLR AMG CONCEPT PORTFOLIO.

Като за финал отново ви напомняме – ако имате желание да участвате в тазгодишните награди A’Design Awards, време е да го направите, за да не изпуснете срока. Повече информация ще намерите на този линк.