Вижте бъдещето на технологиите за създаване и обработка на изображения

 

Някога авторите на научна фантастика бяха онези, които разкриваха бъдещето – възможно или на ръба на немислимото. Ето че Canon иззе тази почетна роля и в рамките на Canon EXPO 2010 в Париж бяха показани уникални технологии и иновативни решения, за които братя Стругацки и Айзък Азимов едва ли са и сънували. От модерни открития за медицинската диагностика до фантастични начини за заснемане на слоеве от обекта в кадър и предаване на панорамни изображения на няколко екрана – във френската столица бяха демонстрирани тенденции, които най-вероятно ще завладеят света през идните пет години.

 

Малко за събитието
Подобно изложение не се случва всеки ден. Неслучайно Canon EXPO Париж се провежда веднъж на всеки пет години, за да представи най-горещите тенденции и открия, които буквално ще променят света. Този път експото се състоя между 12 и 14 октомври в Гранд Хол дьо ла Вилет (Grande Halle de la Villette) в Париж, където на 8000 квадратни метра Canon се постара да разпали въображението на своите настоящи и бъдещи клиенти и партньори, както и на професионалистите и лаиците в разнообразни области. За обикновените любопитни посетители пък имаше забавления и игри на място, без да броим демонстрациите на концептуални технологии и решения, готови за масово производство. Всичко това се случи в тематични зони, които позволява пълна интеракция между посетителите и показваните продукти и технологии.

 


Рай за фотографите
Независимо дали сте професионалист, или любител, Canon EXPO 2010 беше същински Едем за фотографите. Освен концептуалната многофункционална камера с уникален CMOS сензор от ново поколение, посетителите видяха и най-новите продукти за принтиране на снимки върху различни видове фотохартия, както и за създаване на галерии и фотоалбуми. Бе показан и максимално оптимизиран работен процес за фотостудиата, който се възползваше напълно от продуктите и приложенията на Canon.
Златната ябълка на изкушението в случая бе концептуалната мултифункционална камера с 2/3-инчов 8-мегапикселов CMOS сензор. Освен умопомрачителни фотографии, концептуалната камера прави запис на видео с ултра висока разделителна способност и детайлност при скорост от над 60 кадъра в секунда. Компактен 24-480-милиметров широкоформатен обектив осигурява до 20х оптично увеличение с настройка на апертурата от F1.8 до 3.8. Подобно чудовище не е най-компактният фотоапарат на пазара, но Canon подчертава, че тяхното устройство ще е най-лекото и мъничкото в своя клас. Освен това камерата ще пази и околната среда – тя е изработена от биопластмаса.

Показана бе и още една мистериозна красавица, която може да подпали въображението на всеки фотограф. Новата „муза” е концептуален SLR апарат, който комбинира невероятно високо качество на заснемане с детайлност и изумително увеличение. „Камерата на бъдещето”, както я наричат от Canon, бе демонстрирана по-детайлно на Световното изложение в Шанхай. Тогава стана ясно, че тя използва технология, която позволява на всеки обект във всеки кадър да бъде винаги на фокус, независимо от разстоянието. Така можете да изберете определен обект от заснетото изображение и да го разгледате отблизо.
Любителите на по-мащабните снимки също се сдобиха с нов блян. Canon разкри фотоапарат, предназначен за панорамно фотографиране. Той разполага с впечатляващ CMOS сензор със 120 милиона пиксела, което се равнява на около 130 милиона оптични нерва на човешкото око. Резултатът е смайваща детайлност и възможност за заснемане на FullHD видео със скорост 60 кадъра в секунда. Ето я и по-любопитната изненада – можете да изберете фрагмент от вече заснето изображение и фотоапаратът автоматично ще ви пусне да гледате висококачествено видео с участието на този точно определен детайл.
Сред останалите иновации, всяка от които заслужаваше внимание, се отличи и Single Shot Multi-band камерата. Тя обаче впечатли не с друго, а с невероятното си чувство за цвят. Точно така – този фотоапарат разпознава нюанси отвъд възможностите на човешкото око и тези на RGB устройствата. Това е постигнато с помощта на 6 цветни филтъра, монтирани върху 50-мегапикселов CMOS сензор. Резултатът е, че устройството улавя действителния цвят на снимания обект, независимо от промените в светлината. Подобна функционалност ще намери приложение при създаването на дигитални архиви на културни ценности, медицински картони, в електронната търговия и къде ли още не.
Показани бяха и висококачествени принтери, с които да превръщате дигиталните си снимки в аналогови шедьоври. Снимките, направени в „Комерсиалната фото зона”, мигновено се принтираха и се излагаха в специална галерия. При това в разнообразни формати – от стандартните размери до постери, фотоалбуми и фотокниги.
Най-впечатляващи бяха принтерите с нова технология за печат. Концептуално устройство работеше с нови пигментни мастила в 12 цвята и със специални дюзи за повишаване на ефективността и качеството на отпечатване.
Не по-малко любопитно решение бе и Cross Media Station – мултимедийна станция за управление на работния процес. Чрез нея посетителите можеха да свалят снимките си и да зареждат дигиталните си фотоапарати само с едно движение – поставяне на устройството върху станцията. Освен това Cross Media Station позволява и лесен преглед на снимки и видео, както и търсене и управление на по-стари файлове.


Коктейл от реалности
Canon представи новата си концептуална система за смесване на виртуалната и реална действителност. С Mixed Reality посетителите можеха да се насладят на уникално визуално изживяване, с което да преглеждат, контролират и създават изображения в едно невиждано смесено пространство. За целта технологията използва индивидуален дисплей, който се поставя върху главата, в комплект с вградени камери и в постоянна връзка с компютър, който смесва виртуалното и реалното.
И това далеч не бе краят на визуалното пиршество от сблъсъка на реалното и виртуалното. Посетителите буквално потънаха в дигитална 3D реалност, създадена от шест XEED SX7 Mark II проектори и десетметрови екрани.


Иновации за офиса
В рамките на изложението Canon показа любопитни решения за оптимизация на работния процес. Сред тях бяха не само нови продукти за сканиране и принтиране, но и платформа за управление на тези два процеса, както и нови технологии за мениджмънт и защита на бизнес информацията (в това число защита на конфиденциална информация, авторско право, лични данни). В това число посетителите можеха да видят скенери, предназначени за перфектна обработка на фактури, банкови документи и ценни книжа от DORMA (140 Canon DR-2010C
и 20 DR-4010C)  и Crédit Lyonnais (21 Canon DR-X10C), както и устройства с най-новата I.R.I.S. технология за перфектно сканиране.
Компанията демонстрира най-новото поколение imageRUNNER ADVANCE C2030/C2020 устройства и платформата uniFLOW 5.0 за управление на всички процеси на сканиране и принтиране.Canon в медицината
Canon не е само фотоапарати и мултифункционални устройства за бизнеса и дома. Твърдо не. В рамките на изложението компанията показа и уникални иновации в областта на диагностиката. Медицината едва ли ще е същата след демонстрацията на системата за дигитална радиография, която създава уникално триизмерно изображение на човешкото тяло. Офталмолозите пък вече ще имат възможността да визуализират ретината на пациентите чрез триизмерно изображение и така ще могат бързо и точно да поставят диагноза и да определят курс на лечение за разнообразни очни заболявания.

 

 

 

 

Накратко за бъдещето
Днешният свят все още е далеч от бъдещето в стил „Семейство Джетсън”, но предлага иновации, за които не сме и сънували. В рамките на Canon EXPO 2010 в Париж бяха показани различните технологични дестинации, към които лети човешкото въображение. Риойчи Бамба, президент на Canon Европа, Среден Изток и Африка, определя изложението като събитие, където са си дали среща настоящето и бъдещето на фотоиндустрията, като вълнуваща демонстрация на визията за онова, което ни очаква. Макар и да нямаме кристално кълбо, предсказанията на Canon най-вероятно ще се превърнат в сладка реалност съвсем скоро.


Тагове: