Настъпването на новата година обикновено е време за радикални промени в начина ни на живот. Противно на масовия негативизъм, вярвам, че дори нелогични поводи като изкуствено разделение на времето могат да бъдат истински стимул за подобрение — все пак всичко се случва между двете ви уши. Действително, би трябвало да умеем да променяме всичко, което не харесваме, още на минутата, но това не винаги е толкова лесно, колкото звучи. Ден преди да изпратим 2014 г., предлагам кратък списък с малки и лесни за спазване обещания, които ще ви направят по-добър човек във виртуалния и реалния свят. Повтаряйте след мен.

 

Ще спра да кликам на ШОКИРАЩИ!!! заглавия

Clickbait журналистиката таргетира предимно хора с по-ниско IQ, което автоматично изключва нашите читатели. Трябва да признаете, че от време на време ви се случва да кликнете на подвеждащо заглавие в стил "Видеото, което разплака България" или "Това момиче пее толкова умопомрачително, че остави журито вперило поглед в една точка". Още преди да кликнете знаете, че ще останете разочаровани: обикновено добрите истории нямат нужда от подобни заглавия. Въпреки това понякога се изкушаваме, с което генерираме рекламни приходи на медии с лоши политики. Просто запазете самообладание и продължете напред с деня си. Това е единственият начин да докажем, че този тип журналистика е лоша практика.

 

Ще спра да дабъл-поствам

Със сигурност се повтарям, но никой не иска да вижда постовете ви едновременно в повече от една социална мрежа. Няма нищо лошо да споделите някои от по-важните си Instagram снимки и във Facebook или пък да отбележите наистина ключово събитие в Twitter и Facebook, но автоматичното споделяне в няколко социални мрежи работи добре само за тях. Бърза проверка на списъците ви с приятели и последователи ще покаже, че известни части от тях се припокриват. Не им го причинявайте.

 

Ще посещавам по-често Twitter и по-рядко Facebook

Вече сме писали, че Twitter е супер, макар все още да не е твърде популярен в България. Не искам да звуча като Facebook хейтър, но не е трудно да си признаем, че понякога разглеждаме потока си с мисълта "Защо изобщо съм тук". Всеки оформя своите дигитални социални кръгове, но, макар и субективно, смятам, че Twitter е по-интересното място, където може да пиете сутрешното си кафе. С малко внимание и желание може да оформите наистина интересен поток от новини, мнения, анализи и страхотен хумор, които, освен това, се четат стряскащо бързо. Twitter е и чудесно място за захранване на списъка ви за четене в Pocket или Instapaper. Ако английският ви не е съвсем добър, не се притеснявайте: българското Twitter съсловие е невероятно. Наистина, невероятно. Ще научите откъде стартират вицовете на Иво Сиромахов две седмици преди самия него. Всъщност, ще научите почти всичко, което се случва в страната преди новинарските агенции.

 

Ще спра AdBlock за сайтовете, които харесвам

 Никой не обича реклами, но и никой не обича да плаща за съдържание. Почти всички сайтове и други видове медии, които четем ежедневно, съществуват изцяло благодарение на реклами. В тази категория сме и ние.

Никой не може да ви забрани да използвате блокър за реклами, но с него лишавате любимите си медии от средства, които те използват, за да ви предоставят съдържанието, заради което ги посещавате. Няма нужда да спирате AdBlock, просто добавете сайтовете и YouTube каналите, които наистина уважавате, в белия списък. Правите го най-вече за себе си.

 

Ще спра да използвам смартфона си, докато съм с приятели

Човекът, забил нос в смартфона, докато се намира на истинско място с истински хора, никога не изглежда добре. Няма нужда от повече обяснения: изберете едно от двете. Ако намирате мястото/компанията за неприятни, просто се приберете вкъщи или се върнете в офиса, за да се насладите на пълноценна гейминг/браузинг/чат сесия. В противен случай приберете смартфона в джоба.

 

Още пет обещания на следващата страница.

Ще организирам приложенията си

Все по-добрите универсални търсачки намаляват нуждата от организация на приложенията значително, но нищо не може да замени мускулната памет, която създава добре организирания начален екран. Спомнете си за времето, в което можехте да стартирате нов SMS или да отворите браузъра, без да поглеждате към екрана на телефона си. Това е възможно и днес. Просто отделете около час (или дори по-малко), за да организирате приложенията на смартфона и/или таблета си. В същото време може да изтриете тези, които не сте ползвали от месеци.

 

Ще си чета Pocket-а

Ако сте сред 5-те процента, които получиха поздравителен мейл за най-много прочетени думи в Pocket през декември, поздрави и от нас — вие сте истински шампиони. Кратките и дълги статии и анализи заемат все по-голяма част от четенето в живота ни като цяло и в това няма нищо лошо. Една година Pocket/Instapaper се равнява на няколко книги. Обещайте си, че през 2015 г. няма да бъдете човекът, който добавя стотици линкове седмично и никога не ги чете.

 

Ще започна да слушам подкасти и аудио книги

 The Buggles пеят "Video Killed The Radio Star". Аудио форматите обаче изживяват своя тих ренесанс от няколко години насам. Ако все още не слушате подкасти или аудио книги, изпускате много. Подкастите връщат удоволствието от серийните радио предавания, тръпка, която по-младите никога не са усещали, но комбинирана с удобството на клауд синхронизацията, висококачественото аудио и огромното разнообразие от теми и формати. Ако досега не сте търсили интересни подкасти, ще се учудите колко профилирани и задълбочени формати ще откриете. Горещо препоръчвам F This Movie, Still Untitled с Адам Савидж от Mythbusters, The Vergecast, българският Gamers Voiceshop, Design Matters и, разбира се, шедьовъра Serial.

 

Ще спра да участвам в спора "Android срещу iOS"

Ако все още не сте го направили, надали ще успеем да ви откажем. Но, сериозно. Единственото, което има значение, е дали сте доволни от избора си и дали той работи добре за вас. Никой не се интересува от душевните ви терзания относно "всички заблудени iОвце" или "жалката фрагментация на Android". Дори да използвате Palm, стига да сте задоволени, просто подминете секцията с коментари, ако няма да кажете нещо конструктивно.

 

Ще си правя по-малко селфита

Комиксът на The Oatmeal е достатъчен.