Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Това не е ревю. Макар че ще цитирам някои характеристики и функции, един ден е крайно недостатъчен, за да оценя всички достойнства на един смартфон. Идеята на този материал е да разбера по какви начини Galaxy Z Fold4 може да улесни ежедневието ми и да направи работата по-продуктивна. Колко често влиза в употреба основният 7.6-инчов екран? С какво ексклузивните функции на сгъваемото устройство го правят по-полезно? Как да извлечем максимума от него? Нека отговорим на всички тези въпроси.

 

Сутринта

7:30 – алармата сутрин никога не звучи добре, дори когато идва от Galaxy Z Fold4. Първата ми работа е да проверя какво ме чака за деня. Това е и първият случай, в който разгъвам Galaxy Z Fold4, защото календарът седи много по-добре така и мога да прочета задачите си за днес, без да се налага да цъкам върху всяка една поотделно. Обичам да слушам музика, докато се оправям, затова бързо свързвам смартфона със саундбара.

Добрата новина е, че мога да отворя две различни чат приложения и да започна комуникацията си с хора, без да прекъсвам песента в YouTube, благодарение на функцията App Pair, която позволява паралелна работа на до три апликации. Бързам да похваля и новия Taskbar, който е чисто нова функция, ексклузивно за Galaxy Z Fold4. Изглежда и работи точно като taskbar-a на компютър и мисля, че е едно от онези неща, от които не знаехме, че имаме нужда, преди да се появи.

Понеже работя в центъра, отивам до офиса с градския транспорт и всички знаем колко шумно е там, затова продължавам да слушам музика, но вече в Spotify. В метрото обикновено сърфирам в социалните мрежи, затова нямам нужда от основния екран, така че използвам 6.2-инчовия външен дисплей. Той също е Dynamic AMOLED 2X панел, с до 120 Hz адаптивна честота на опресняване, така че не губим нищо откъм качество. На него може да се върши абсолютно всичко, което бихте правили и със стандартен смартфон.

Първата ми работа в офиса е да изпробвам drag-and-drop функцията, която е плод на съвместната работа между Samsung, Google и Microsoft. С други думи, ако сте отворили Chrome и Gmail едновременно на Galaxy Z Fold4, може да копирате линк и директно да го преместите в мейла си. Малък детайл, но съм сигурен, че всички мултитаскъри ще го оценят. Освен това вече има swipe жестове, чрез които може да се превключва от цял екран, към изскачащи прозорци, към разделяне на екрана наполовина.

 *Разликата между основния и cover дисплея 

Целият офис пакет на Microsoft и Outlook са налични за Galaxy Z Fold4 и като човек, който пише текстове по цял ден, да имам Word на телефона си, е задължително за мен. Samsung Galaxy Z Fold4 е способен да оперира и сгънат на 90 градуса. Долната половина се превръща в клавиатура, а текстовият файл остава в горната. Така получавам доста сполучлива алтернатива на лаптопа, когато съм на път или когато в динамичното ежедневие не искам да нося обемисти устройства със себе си, но имам нужда да свърша някаква допълнителна работа.

 

Останалата част от работния ден

По време на обедната почивка основно носих смартфона в джоба си, което ми даде изненадващо много храна за размисъл. Когато е сгънат, тежестта на Galaxy Z Fold4 е концентрирана в по-малка площ, което го кара да се усеща по-солиден. Масата му от 263 грама всъщност не е кой знае колко по-голяма от тази на несгъваем телефон, което само по себе си е впечатляващо предвид разликата в размера на екраните. За сравнение Samsung Galaxy S22 Ultra 5G тежи 228 грама. В разгънато положение може наистина да оцените гениалността на дизайна. Пантата е с променен механизъм тази година, който прави цялата конструкция по-лека и така профилът е едва 6.3 мм. За да си представите по-лесно колко малко е това, отново вземам за пример Galaxy S22 Ultra, който е 8.9 мм.

Следобед бях на медийно събитие и в такива ситуации обикновено си водя записки на смартфона, но този път имаше една значителна разлика. Вместо да използвам виртуалната клавиатура, подръка ми беше Galaxy Z Fold4, в чийто кейс се помества S Pen. Бях забравил какво е да се пише на ръка в подобни ситуации, понеже отдавна спрях да нося тефтери. Усещането е много сходно, като Samsung са успели да пресъздадат усещането за писане върху хартия. Калъфът позволява на устройството да стои самостоятелно на плоска повърхност, което е още един бонус. Освен ако не уцелите някоя комбинираща ги оферта, той се продава отделно от телефона, но си заслужава да го имате предвид, понеже представлява 3 в 1 аксесоар – предпазва телефона, помества S Pen и служи като стойка.

Не обичам да сядам отпред, навик още от ученическите години, затова трикратното оптично приближаване влезе в употреба. Има и 30х Space Zoom, който беше малко пресилен в тази ситуация, но все пак съм доволен от резултатите. Текстът по слайдовете е ясно четлив, нивото на шума е сведено до минимум, което отдавам на Detail Enhancer функцията.

 

Свободното време

Обикновено не играя смартфон игри, но исках да видя как би изглеждало някое висококачествено заглавие на сгъваемия екран, затова изтеглих Asphalt 9. Както и предполагах, нямаше проблеми дори при най-високите настройки. Все пак процесорът е Snapdragon 8+ Gen 1. Заради по-големия дисплей детайлите в играта изпъкват и тя изглежда още по-добре. Мисля, че това би се отнасяло за повечето заглавия.

Следващият тест беше Netflix. С наличен HDR10+ бъдете сигурни, че картината ще изглежда страхотно, а звукът от стерео говорителите също е висококачествен. Затвърди се впечатлението ми от по-рано, че този смартфон се усеща значително по-лек в разгънато положение, но ако все пак искате да го оставите за малко, може да го сгънете наполовина и да използвате долната част като опора и картината автоматично ще се премести в горната. Ясно е, че вкъщи по-доброто решение за филми и сериали е телевизорът, но вече си представям как използвам Galaxy Z Fold4 на някой полет, за да наваксам с The Office.

Преди лягане включих телефона да се зареди, понеже не беше останала много батерия, което е логично предвид последните няколко часа изпълнение с изискващи мултимедийни преживявания. С цел да не се износва Type-C портът, в повечето случаи използвам безжично зарядно и за щастие Galaxy Z Fold4 работи с такова. Подозирам, че ако спестим игрите и сериалите, батерията можеше да издържи поне до обяд на следващия ден, а ако се придържате предимно към cover дисплея, защо не и два пълни дни.

В този случай това би било контрапродуктивно на целия замисъл зад този телефон, така че бих казал, не очаквайте два дни живот на батерията, а използвайте Galaxy Z Fold4 колкото може повече. Натовареното ежедневие е средата, в която той блести най-силно.

 

В края на деня

Тук е моментът, в който казвам: „Samsung Galaxy Z Fold4 е устройство за професионалисти, за които мултитаскингът е неизменна част от ежедневието, за артисти, които ще оценят по-големия екран, за хора, които искат да са на гребена на технологичната вълна!“.

Всичко това е вярно, но този път изводът ми е друг. Samsung Galaxy Z Fold4 е за всеки, независимо с какво се занимавате. Ако не в работата, то в свободното време, сигурен съм, че ще бъдете впечатлени от многобройните екстри на Galaxy Z Fold4.

 

Вижте още: Galaxy S23 май няма да направи желаната крачка напред в бързото зареждане