Интернет зависимостта стана сериозен здравословен проблем, който най-вероятно скоро ще бъде признат за официално за заболяване. Според последни данни постоянните посетители на световната мрежа страдат от самота, умора и абстинентен синдром, пише The Guardian, цитиран от news.bg.
Доктор Джералд Блок (психиатър в Oregon Health and Science University в Портланд), автор на наскоро излязла статия в авторитетното списание American Journal of Psychiatry, е установил, че прекаленото влечение към игри, порнография, електронна поща и интернет месинджъри води до поява на компулсивно-импулсивно разстройство.

Блок твърди, че това разстройство е дотолкова разпространено, че заслужава да бъде вписано в Диагностичното и статистическо ръководство по психически болести - първоизточник, който психиатрите ползват при диагностиката и класификацията на психическите заболявания.

Според него, интернет зависимостта включва в себе си четири основни компонента:
[u][/u]
1. Злоупотреба с интернет, често пъти свързана със загуба на чувство за време и потискане на основните психологически ориентации;
2. Абстинентен синдром, в това число чувство на раздразнителност, напрегнатост и/или депресивно състояние при липса на достъп до компютър;
3. Необходимост от купуване на все по-нови компютри, инсталиране на много програми или прекарване пред компютъра на все повече време;
4. Такива негативни последствия, като склонност да се спори и лъже, общо понижаване на резултативността, социална изолация и отпадналост.

"За нещастие, интернет зависимостта трудно се поддава на лечение, води след себе си значителни рискове и често рецидивира", казва психиатърът. В интервю пред The Observer Блок казва, че според него не бива да се приписва отговорност само на определени категории сайтове.

"Става въпрос за взаимоотношение с компютъра. Отначало човек започва да го възприема като "ценен приятел". После потребителят посредством редица механизми - електронна поща, игри, порнография - пренася на машината тези емоции, които той би могъл да изпитва в реалния свят. Накрая компютърът започва да отнема от човека огромно количество време.

И тогава, ако вие рязко "прережете" кабела, това за него ще бъде фактически равносилно на загуба на най-добрия приятел. Ответната реакция може да бъде депресия или гняв", завършва лекарят.

Тагове:
Още от HiComment