Използваните телефони или смартфоните “втора употреба” са една тема табу. Докато основно наблягаме на най-новите телефони, най-модерните устройства и най-скъпите флагмани от ранга на iPhone и Samsung Galaxy, под повърхността се крие един друг пазар на използваните устройства. Почти всеки форум има отделна секция “Купувам-продавам”, където хората обменят информация и продават свободно своите устройства. Сайтовете за продажба на използвани телефони също се увеличават постоянно. Интересен факт е, че дори сайтове, продаващи нова техника, започнаха да разпродават телефони-мостри, които са отваряни и са използвани за демонстрационни цели. Разбира се, на доста по-ниска цена спрямо новите модели.

Пазарът за използвани и рециклирани смартфони отчита сериозен ръст през последните години. Той се дължи основно на програмите за връщане на стари устройства и за изкупуването им от специализирани компании. В последно време тази тенденция се разпростира и в Европа, след като дебютира успешно в САЩ. Там например съществуват компании, които се занимават изцяло с оценката, категоризирането и изкупуването на стари смартфони (и дори замяната им с нови срещу заплащане). Ако имате един iPhone 6S, а искате 7, изпращате го по пощата, компанията го оценява и ви връща информация за сумата, която ще трябва да доплатите, за да получите своя смартфон от последно поколение. International Data Corporation (IDC) предрича, че пазарът за използвани смартфони в света ще нарастне от 81.3 млн. устройства през 2015 г. до 222.6 млн. бройки през 2020 г. Компанията изчислява, че през 2020 г. средната продажбена цена на използвано устройство ще е около 136 щатски долара.

Използваните телефони предлагат решение на много проблеми, най-вече финансови. Ако четете тази статия, то най-вероятно вие сте фен на новите технологии и искате да притежавате всеки следващ топ телефон на Samsung, Apple, Huawei и др. За съжаление обстановката в страната ни не позволява постоянното купуване на нови джаджи, а субсидиите от операторите не винаги са това, което ни се иска. Това налага да погледнем на пазара за използвани телефони и да оценим предимствата и недостатъците им.

На първо място при предимствата, разбира се, е ниската цена, на която можете да се сдобиете с новия Galaxy, например. Има устройства като iPhone, които до последно държат цената си (понякога изкуствено завишена от самите търговци и крайни клиенти), което донякъде обезсмисля покупката на използван телефон. От друга страна голяма част от флагманите с Android много бързо стават неактуални (според стандартите на индустрията) и цената им значително пада. Например, миналогодишното поколение LG G телефон тази година ще струва изключително малко за нов и още по-малко за използван. Същото важи за Sony, HTC, Huawei, Lenovo и т.н. В общи линии тази тенденция се наблюдава при всички фирми, с малки изключения като Samsung (основно за Galaxy S серията) и Apple.

Контрааргументите срещу купуването на използвани телефони не са малко. Мнозина потребители отказват да използват “използваното” не само заради психологическото усещане, че това не е ново и не е изцяло твое, но и заради рисковете, които носи една такава покупка. Най-сериозният проблем е собствеността на телефона. Често използваните телефони всъщност са крадени и вие разбирате за това едва, когато сте го платили, ползвали няколко дни и накрая получили обаждане от полицията с искане да предадете устройството. Така хем сте платили за него, хем ви го взимат. Поради тази причина изясняването и доказването на собствеността на телефона трябва да е топ приоритет за вас при осъществяването на такава покупка. А ето и още някои практически съвети. Може би по-опитните потребители са запознати с тях, но често по време на покупка забравяме някои съвсем прости проверки, кито могат да ни спестя много последващи проблеми.

 

Преди всичко - решете от какво имате нужда

Недейте да се хващате първо за цената на дадено устройство. Преди всичко си изяснете от какво имате нужда, какъв е бюджетът ви, както и дали имате любима марка. След това си определете минимумът от спецификации, които искате да покрие новата ви джаджа и си изберете телефон. Гледайте видео клипове, реклами, ревюта, информация по форуми дали самият модел е безпроблемен. Едва след това започнете да търсите оферти за устройството. Сравнете цените в различни сайтове и от различни продавачи. Никога не знаете къде ще изскочи най-добрата оферта.

 

След това бъдете внимателни за:

Мястото на покупка

Използвайте доказани сайтове, форуми и платформи за купуване на “стари” телефони. Масовите уебсайтове като prodavalnik изискват допълнителна проверка на условията за покупка. Най-новавата тенденция в тази сфера всъщност е използването на социалните мрежи за продажба и покупка на използвани телефони. Безброй са групите тип “Купувам-продавам”, където можете да продадете или купите устройство. Там спокойно можете да огледате профила на продавача, евентуално да прецените дали си заслужава, както и дали е продавал нещо преди и отзивите от другите потребители.

 

Изяснете собствеността 

 

Не се притеснявайте да задавате въпроси на собственика на телефона. Попитайте от къде е купен, кога е закупен, има ли гаранция или касова бележка, която доказва собствеността на телефона. Така избягвате възможността да купите краден телефон. Самият аз преди години исках да закупя телефон на HTC. Харесах си един в популярен форум на Android тематика, цената ме устройваше и бях почти готов да закупя. Преди това обаче, реших да разгледам другите постове на потребителя-продавач. От тях разбрах, че той е имал значителни проблеми с този телефон (питал е за решения в други теми преди време), той също го е купил “на старо”, при това от човек, купил го от Англия, а гаранция за това липсва. Ето как една десетминутна проверка може да промени решението ви.

 

Преди срещата

Ако вече сте си харесали телефон, уговорили сте си среща с продавача, трябва да имате предвид няколко неща. На първо място го уведомете, че ще искате да тествате устройството, да сложите собствената си SIM карта, да проверите дали се зарежда с предоставеното зарядно и т.н. За предпочитане е срещата да е на публично място, на светло, за да можете да огледате телефона добре за драскотини. Не се притеснявайте да питате за проблеми с устройството - дали има драскотини, къде са те, от какво са, например. Ако продавачът е “точен”, той ще ви сподели всичко и при нужда ще е готов на коментар по цената.

 

Инспекцията на телефона

 

Както казахме, проверете телефона за външни проблеми по корпуса и драскотини по дисплея. Проверете дали се зарежда, дали приема SIM картата на вашия оператор, дали работи жакът за слушалки. След това преминете към тестването на камерите (предна и задна), на микрофоните по време на разговор дори, на говорителите при слушане на музика и т.н. Вижте дали версията на операционната система отговаря на тази, която е заявена в обявата. Ако телефонът е iPhone, спокойно можете да проверите дали гаранцията е активна и кога е закупен телефонът. Просто напишете в Google - iPhone Warranty Check и ще откриете секцията в сайта на Apple, която ще изиска серийния номер на устройството и ще ви даде информация. Подобни данни има и на сайтовете и на Microsoft и други брандове. Всичко това се случва без регистрация и без допълнителни затруднения. Проверете камерите не само дали работят, но и дали имат външни драскотини. Ако телефонът има сменяем заден капак, махнете го и разгледайте. Проверете дали батерията е оригинална или от външен доставчик. Това може да ви даде основание за коментар по цената.

 

Дали си заслужават тези телефони и "мъките", за да се спестят (понякога много) пари? На този въпрос всеки може да отговори за себе си и отговорите ще бъдат строго индивидуални. А вие какво правите, преди да закупите използван телефон? Вашите отговори очакваме в коментарите.

Прочетете: Google наказва стотици потребители, препродавали Pixel телефони