текст: Елена Михайлова

 

В началото на есента в интернет пространството настана такава еуфория, каквато отдавна не бяхме виждали. Всеки чакаше с нетърпение своята покана за най-новото и уникално "нещо", което представиха от Google - Wave. Въпреки че първоначално погледнах доста скептично към "Вълната", след като я "опознах" и тествах няколко седмици, наистина останах силно впечатлена и мога спокойно да кажа, че води до пристрастяване! Wave все още е в процес на разработка, достъпен за тестване от ограничен брой разработчици и не е разгърнал потенциала си на 100%. Със сигурност трябва да очакваме още редица подобрения и ъпгрейди преди официалната премиера през 2010, но въпреки това и на този ранен етап определено има защо да говорим за Wave.

Нека първо започнем с малко разяснения какво всъщност е Google Wave - e-mail, чат програма или нов тип мрежа за общуване и споделяне? На пръв поглед прилича на безплатен mail клиент, което до известна степен е вярно, но не съвсем! Когато създадете своята първа "Нова вълна", ще останете очаровани, колко много нови неща може да правите с нея. Стандартната "e-mail тип" кореспонденция вече е в историята. В една „Вълна" може да сложите наистина всичко, което ви трябва, за да предадете максимално точно и образно съобщението си. Може да форматирате текста си с различен цвят, шрифт и големина, може също да качвате и изпращате картинки, таблици и документи. Ще си кажете, че това са стандартни функции? Така е, но вижте техните подобрения - на първо място, когато започнете нов разговор с един или повече участници, той се появява почти на мига в Inbox-а на получателите. Ако те решат да ви отговорят, не е нужно да го правят по "стандартния" начин в края на "писмото".

Да кажем например, че питате своите приятели дали искат да дойдат на екскурзия до морето с вас, кой автобус предпочитат да хванете и искат ли да се съберете на по питие довечера. Те от своя страна могат да "скъсат" вашето съобщение, като публикуват всеки от отговорите си, точно под вашите въпроси, вместо като отделни "тежки" общи съобщения. Може също да създадете лесно и бързо анкети, които да се опресняват в реално време, със списък на получателите и визуализация на резултатите! Благодарение на yes, no, maybe приложението пък може да създадете списък на присъстващите на дадено събитие, който също да се опреснява в реално време в мига, в който човек посочи или промени отговора си. Една "Вълна" може да се редактира едновременно от няколко участници, като редакцията и новите съобщения се появяват на екрана още докато човекът отсреща ги пише - буква по буква! А ако решите да изпратите лично съобщение, само до един потребител, може отново да го направите в рамките на вълната, като съобщението и отговора ще виждате само вие и той.

Освен "просто" съобщения в Wave може да създавате и документи с диаграми. Интелигентният Spell check пък взима под внимание не само правописа, но и контекста на думите, поправя двусмислията, добавя автоматично изпуснати или сгрешени букви и улавя автоматично поставени или изписани линкове. Имате и опция за директен Google search.

Поставянето на снимки в Wave става просто с едно drag & drop движение. А когато искате да вкарате видео - Wave автоматично разпознава видеолинковете и ви дава възможност дори да вградите видеото в съобщението. Друга хитра и много полезна функция, е вкарването на карти от Google Maps. Ако искате да покажете на приятелите си точно къде сте били през ваканцията, трябва просто да напишете Париж например, да го изберете и да натиснете гаджета за добавяне на карта - във вълната мигновено ще се появи карта на Париж. Върху нея може да слагате и маркери с бележки, като изгледът може да бъде стандартен или сателитен.

В Wave може също да играете различни игри в реално време, да провеждате видеоразговори, да получавате точна информация за времето в дадена дестинация за даден ден и дори да планирате пътуванията си с приложението Trippy. И това само към момента. За в бъдеще от Google обещават още стотици интересни приложения, а тъй като това е отворен протокол, представете си какво още могат да създадат различните разработчици?

Едно от най-интересните приложения, които трябва да очакваме от екипа на Google, е уникалният преводач Rosy! Той може да превежда в реално време написаното от един език на друг, при това правилно!!! Това приложение със сигурност ще бъде незаменимо не само за хората с много приятели от различни култури, но и за бизнеса, тъй като може би ще премахне нуждата от скъпи преводачи. Това, разбира се, тепърва предстои.

И накрая трябва да споменем възможността "Вълните" да бъдат добавяни навсякъде из интернет, включително и в блогове. Така, вместо да правите пост в блога си, може просто да създадете вълна, като отговорите и коментарите може да следите през входящата кутия на Wave.

Естествено на тези страници е почти невъзможно да ви опиша всички полезни и уникално нови неща, които може да правите с Wave. Най-сигурният начин да разберете същността на "Вълната на Google" е просто да я тествате, като помолите приятел за покана или изчакате официалното откриване през 2010, когато тя ще стане достъпна за всички потребители с Google акаунти.

 

 

 

Тагове: