Комплектите, в които идват новите ни устройства, били те смартфони, таблети, wearable или каквото и да е друго, което работи с батерия, не са толкова интересни, колкото бяха преди години. Ънбоксинг (разопаковане) видеата все още се радват на много гледания в YouTube заради странния си емоционален ефект върху мнозина, но класическият смартфон днес идва с чифт не особено добри слушалки, адаптер и USB кабел. Скучно, но разбираемо — надали имаме нужда от много излишни аксесоари, особено в комплекта. Имаме ли нужда обаче и от изброените горе?

Опитайте се да си спомните какво се случи с последния USB кабел, който дойде в комплекта на най-новото ви умно устройство. Използвате ли го наистина? Напусна ли изобщо пластмасовия си държач? Можете ли да разпознаете кой е той в чекмеджето с кабели? Все повече потребители изобщо не отварят кабелите и адаптерите в комплектите на новите си устройства, тъй като просто продължават да използват старите. Промяната в индустрията вече се случва, но е време големите компании да обърнат внимание.


Имаме твърде много USB кабели

В анкетата миналата седмица ви попитахме колко USB-microUSB кабела притежавате. Както може да видите, сериозна част от анкетираните имат, меко казано, завиден брой от най-често използваните USB кабели в наши дни. Предполагаме, че в повечето случаи нито един от тях не е купен умишлено или отделно, а е дошъл заедно с произволно устройство. Логично, нали? Би било абсурдно да си представим, че нов продукт, който купуваме, идва без собствен кабел. Не точно.

Наслагването по темата идва от преобладаващо стационарните устройства от миналото, които имат нужда от собствен кабел, който върши работа постоянно. Разбира се, че телевизорът ви, например, трябва да идва със собствен кабел. Имайки предвид автономния живот на новите умни устройства, нямам как да не забележим промяната в съотношението. Обикновено не зареждаме всички устройства, които имаме, по едно и също време. С оглед на доминацията на стандарта microUSB (с изключение на Ligthning на Apple), един или два кабела, които носим на почивка, могат да зареждат няколко смартфона, таблет, съвместим умен часовник, фитнес тракър и други. Все повече слухове твърдят, че с масовото навлизане на симетричния USB-C, Apple също може да се премине към стандарта и да се откаже от Lightning.

Въпреки всичко това, преобладаващата част от новите устройства продължава да идват с USB кабели. Времето, за което един от тях става неизползваем заради прекъсване или друг физически проблем, не оправдава толкова честата подмяна. При нормално третиране един кабел спокойно може да надживее две или три смени на смартфона през две години, както повечето от нас знаят.


Добрите примери

Няма нужда да спорим каква е мотивацията на компаниите, които започват да предлагат смартфони без USB кабел в комплекта. В последните няколко години видяхме експерименти от страна на HTC и Xiaomi, които все още не са общи политики на компаниите. Винаги можем да бъдем цинични и да обвиним производителите в опит за лесна печалба, каквато действително може да се генерира от премахването на нещо толкова тривиално като USB кабела в комплекта, благодарение на мащаба. Xiaomi твърди, че взема решението с мисъл за околната среда и, дори да звучи наивно, съм склонен да приема това. Дори без реален спад на цената на смартфона, предпочитам да не получавам поредния кабел със следващия си смартфон. Разбира се, лесно е да приемем, че можем да запазим новите непокътнати като резервни, но скоростта, с която добавяме нови резерви, расте все по-бързо.

Тоталното премахване на кабелите от комплектите на смартфоните не е решение. Потребителите, които се чувстват затрупани от тях все още не са мнозинство и са предимно в първия свят, но проблемът може да се реши, без да пострадат останалите. Възможно е наличие на комплекти без USB кабел, които са по-достъпни, за да се стимулира екологично мислене. При онлайн или офлайн покупка, потребителят може да заяви кой от двата комплекта предпочита. Ключов е механизмът, не символичната разлика в цената.


Време е за добри кабели

Надали за някого е тайна, че USB кабелите в комплектите на повечето съвременни смартфони не са особено добри. Нещо повече, огромна част от тях са в най-ниската възможна категория. Това се отнася и за по-премиум модели, включително за последните няколко поколения iPhone. microUSB и Ligthtning кабелите са лесни за огъване, прекъсване и оголване и това е разбираемо. Те трябва да бъдат максимално евтини, защото мащабът превръща всеки цент в цяло състояние разходи за компанията. Това обаче не е единственият избор.

От години на пазара са налични наистина добри кабели, които ще издържат няколко пъти по-дълго от тези, които идват в комплекта. По-скъпите модели имат платнена и други оплетки, плосък профил, по-естетически приятни и здрави конектори, по-услужлива на сгъване “памет”, различни аксесоари, разнообразни цветове и много други.

За мнозина купуването на настина добри кабели, които постепенно се превръщат в “моите” кабели, не изглежда логично, което е разбираемо — рядко наблюдаваме подобно поведение. Не мисля, че някога то ще се превърне в нормата, но нищо не пречи да му дадете шанс. Сигурен съм, че при всяко зареждане ще се чувствате с поне една идея по-добре.