На пресконференция вчера Sony представи новия A99 II, с който празнува юбилея на серията Alpha. На хартия камерата звучи повече от впечатляващо, но големият въпрос е дали обещанията работят и на практика. Днес имах възможност да разгледам A99 II в специална работилница за журналисти по време на Photokina 2016, която трябваше да ни убеди, че обещанията са изпълнени, и най-хубавото е, че успя. 

Най-важното за новата Alpha е скоростта, която е впечатляваща - 12 снимки с пълна резолюция в секунда за около 4 - 5 секунди. По-впечатляващото е, че в този порой от снимки A99 II успява да запази проследяващия автофокус, който освен това работи почти безотказно. За работилницата Sony бяха ангажирали няколко балерини и практикуващи капоейра - интензивни занимания, които изискват камерата да умее да запази фокуса върху обекта за повече успешни кадри.

С уговорката, че имахме практически студийна обстановка, A99 II се справи безотказно и 90% от снимките имаха перфектен фокус. По-впечатляващото е, че това се отнася и за кадрите, в които избраният обект бива препречен от друг обект за кратко. За съжаление нямаше как да получим снимките след работилницата, тъй като използваните устройства са с прототипен статут, затова и те не са част от галерията.

Горното описание вероятно звучи абсолютно нелепо за хората, които снимат с цел да попълнят Instagram профила си или семейния албум със спомени, но професионалните спортни фотографи със сигурност ще оценят тези възможности. В допълнение е фактът, че скоростта на снимане се поддържа при кадри с пълната резолюция от 42.4 MP, което според Sony постига само един от основните им конкуренти, но в доста по-висок клас камера. Важен детайл са променените менюта, които са по-лесни за ориентация и напомнят на подхода на Canon - голяма стъпка в правилната посока за Sony. Също така A99 II има достатъчно и разнообразни копчета и врътки, с които контролът е по-интуитивен от всяка друга камера на японците.

 

Финалните детайли, с който A99 II може да се гордее, са екранът, който може да бъде поставен във всякаква позиция по хоризонтала, включително и такава, удобна за селфита, и звукът. Камерата успява да е изненадващо тиха въпреки високите скорости на снимане.

С този апарат Sony се опитва да пробие в сфера, в която Canon и Nikon имат привидно абсолютна хегемония, но пък A99 II е оборудван с всяко техническо предимство на компанията, което да му помогне в битката. За финал е цената му от около 3600 евро, която звучи висока, но всъщност е значително по-ниска от предложенията, с които ще се бори A99 II.

 

Вижте повече и за флагмана в разработка от Olympus