Летните месеци са толкова близко, а търсачките ни "ръсят резултати" с най-привлекателните дестинации за почивка. Няма съмнение, Airbnb определено бележат ръст при избора на потребителите, но има ли още нещо, за което трябва да помислим? Всъщност да - докато в повечето държави хотелите са задължени да обозначават секторите, в които прилагат видеонаблюдение, това не се отнася с такава сила за частните имоти под наем. Съответно може ли някой тайно да ни наблюдава, докато изтръскваме пясъка след плаж (в най-добрия случай)? За да влезете в ролята на един истински Джеймс Бонд, запомнете, че имате няколко начина да прегледате дали в жилището е инсталирана система за видеонаблюдение.  

1. Претърсете физически стаятаС джентълменски финес Джеймс Бонд “обискира” лампите, вазите и детекторите за дим. Другите подходящи места за дегизиране на микрофон и камера са аксесоари като цветни саксии, рамки за картини, интериорни декорации. Не пропускайте и самите мебели: столове, канапета, маси; електрическите контакти и книгите, както и любимото място на мнозина: плюшени играчки. Въпреки че всеки би предпочел безжична технология, е добра идея и да се проследи видимото окабеляване, особено ако то изглежда ненужно на пръв поглед. 

2. Използвайте слуха си 

 

Камерите за проследяване на движението имат малки двигатели, които от механична гледна точка е почти невъзможно да са напълно безшумни. Съответно - насладете се на тишината и ако тя е прекъсвана от кликване и щракване - трябва да знаете: някой ви наблюдава. 

3. Разчитайте и на нощното виждане


 
Човешкото зрение може и да е прецизен инструмент, нагласящ се според светлината, но технологиите (особено по-нискобюджетните) разчитат на светодиоди. Съответно, ако забележите малка червена или зелена лампичка, светеща или мигаща на по-слаба светлина: някой се интересува какво се случва във вашето лично пространство. Феновете на Иън Флеминг може би си спомнят шпионката, тайно инсталирана зад огледалото в самолета на Goldfinger. От тази епоха определено доста е “изтекло”, ето защо камерите вече успешно се интегрират в самото огледало. За да проверите дали сте на място, на което се играят шпионски игри, осветете огледалата с фенерче. То ще ви е необходимо и да прегледате стаята си през деня. Насочете го към всяка една зона и можете да откриете издайническо проблясване, което да ви насочи към нещо наистина интересно. 

 4. Използвайте мобилния си телефон Телефоните с шайби може и да са останали в миналото, съответно никой загрижен за сигурността си не би разчитал на тях. Но ако забелязвате смущения и щраквания в определени части на стаята, по всяка вероятност нещо се опитва да се намеси в радиочестотите. 

5. Детектор за сигнал  Нещо, което би било от полза на Агент 007, е професионален RF детектор на сигнала. Този вид уреди са достатъчно малки, за да бъдат носени в багажа, а и цената им е относително ниска. Те обикновено се справят доста добре с откриване на честотите, които използват безжичните камери и микрофони, а някои дори разполагат и с модули за инфрачервени светлини, които откриват камери, поставени с малки процепи.

 6. Използвайте софтуер


 
Не е изненада, че при съществуването на толкова много технологии е създаден специален софтуер за откриване на камери - като например Nmap. Програмата би трябвало да се използва само от специалисти за видеонаблюдение и IT network администратори, но нищо не ви пречи и вие да хвърлите един поглед. За да я използвате, след инсталация ще е необходимо да въведете IP адреса на мястото, където се намирате. След това изберете опцията Intense Scan и започнете процеса по сканиране. При резултатите ще видите абсолютно всички устройства, разчитащи на Wi-Fi мрежата. Имайте предвид, че повечето камери за видеонаблюдение вече разполагат със собствена сигурна мрежа, съответно те няма да бъдат уловени от този софтуер. Но от друга страна техническата грамотност не е най-голямата сила на повечето псевдошпиони. Друг е въпросът вие от какво точно искате да се скриете, ако следвате един по един всичките ни съвети.  

Снимки: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., Danjaq, LLC and Columbia Pictures Industries Inc./NMAP

Виж още: Новото приключение на James Bond - No Time To Die, е отложено отново