Миналия месец Xiaomi обяви своето зарядно устройство с 200 W, което представлява значителна крачка напред дори спрямо ултрабързите 120 W решения, налични в други модели. Според Xiaomi зарядното може да зареди докрай 4000 mAh батерия само за 8 минути.

Както обикновено обаче има известна уловка.

Оказва се, че това постижение идва за сметка на последици в дългосрочен план. В отговор на потребителско запитване в социалната мрежа Weibo относно влиянието на мощния заряд върху живота на батерията, Xiaomi призна, че 800 зарядни цикъла от 200 W ще доведат до деградация на батерията с 20 процента.

800 цикъла се равняват на около две години употреба, което означава, че телефон с 4000 mAh батерия на практика ще има 3200 mAh след две години при зареждани по този начин. Респективно, устройство с 5000 mAh батерия ще има 4000 mAh батерия след две години на 200 W зареждане.

Разбира се, Xiaomi не вижда голям проблем с това. Компанията посочва, че китайските стандарти позволяват деградация с 40 процента на батерията след 400 зареждания. За крайния потребител обаче нещата са по-различни, тъй като за момента телефоните се ползват по-дълго време и са достатъчно скъпи, за да не искате да търпите такива лишения. Батерия под 3000 mAh няма да издържи повече от половин ден, предвид че модерните телефони предлагат дисплеи с висока честота на опресняване и тежки игри.

С други думи, сякаш е по-добре компаниите да се въздържат от такива решения, преди да са открили начин да минимизират деградацията на батерията. Дотогава 40 до 65 W като цяло осигуряват бърза скорост, без да засягат негативно батерията.

Снимка: Xiaomi

Виж още: Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година

 

 

Тагове: