Следващата голяма вълна ъпдейти в историята на Android започва от днес - Google пуска Android 7.0 Nougat още тази вечер, като първи от него ще се възползват собствените Nexus смартфони и таблети на компанията, съобщава The Verge.

Първите Nexus устройства, които ще се възползват от новата версия на операционната система, са смартфоните Nexus 6P, 5X и 6, таблетът Nexus 9 и мултимедийният Nexus Player. Другият актуален таблет Pixel C също ще получи ъпдейта. Ако случайно пък разполагате и с General Mobile 4 от програмата Android One, той също е сред избраните модели.

Процесът по ъпдейта стартира от днес, но е доста вероятно да продължи до няколко седмици. Сред функциите, които новият Android 7 ще донесе, са сплит-скрийн мултитаскинг, бързи известия, множество нови емоджи иконки, Data Saver функция за ограничаване на мобилния интернет и др. Предвидена е още поддръжка на Vulkan API, по-добро управление на разхода на батерията и picture-in-picture функция, както и значителна преработка на менютата за бързи и основни настройки.

Виж още: Над 86% от продадените смартфони през второто тримесечие са с Android