Нов Android бъг потенциално засяга повече от 900 милиона устройства с мобилната операционна система. Наречен QuadRooter той бе разкрит от специалист от компанията за кибер сигурност Check Point и засяга смартофни и таблети с чип нa Qualcomm. Cпоред специалистите на Check Point QuadRooter всъщност е съвкупност от четири различни уязвимости, които могат да бъдат открити в графичния софтуер и в кода, който контролира комуникациите между различните процеси във вашето устройство.  

Ако дори само една от тези уязвимости бъде използвана, хакери ще получат руут достъп до устройството и съответно пълен контрол върху него, предупреждава Trusted Reviews. Сред засегнатите телефони е дори и най-новият флагман Samsung Galaxy S7, както и BlackBerry DTEK50, за който се смята, че е един от най-сигурните Android телефони.

Специалистите са уведомили Qualcomm преди няколко месеца и производителят се кълне, че всички бъгове вече са оправени. Все пак, за всички онези, които искат да проверят дали тяхното устройство е засегнато Check Point пусна безплатно приложение с името QuadRooter Scanner, което може да се свали от Google Play Store.

Виж още: Samsung възнамерява да спре да прави плоски екрани за Galaxy S линията?

Тагове: