По-рано този месец Apple проведе своята годишна Световна конференция за разработчици (WWDC). На нея беше представен Apple Intelligence - терминът, който ще бъде домът на инструментите за генеративен изкуствен интелект за iPhone, iPad и компютрите Mac. Компанията посвети приблизително 50% от своята презентация единствено на тези нови технологии и на това как те ще подобрят използването на нейните продукти.

За съжаление изглежда, че близо половин милиард души няма да могат да се възползват от функциите на Apple Intelligence, поне не скоро. Чрез Bloomberg научихме, че Apple засега няма да пусне Apple Intelligence в Европейския съюз. Причината за това е Законът за цифровите пазари (DMA). Това е основната причина, поради която Apple беше принудена да промени много от своите политики, като например да премести iPhone към USB-C, да разреши магазините за приложения на трети страни и да позволи на разработчиците да използват платежни системи на трети страни, за да заобиколят задължителния досега 30% дял на Apple от всички печалби.

Очевидно Apple смята, че DMA ще обърка плановете ѝ за Apple Intelligence, така че просто няма да го пусне там точно сега. "Загрижени сме, че изискванията за оперативна съвместимост на DMA могат да ни принудят да компрометираме целостта на нашите продукти по начин, който рискува неприкосновеността на личния живот на потребителите и сигурността на данните", се казва в изявление на компанията.

В отделно изявление за Financial Times Apple заяви, че това няма да бъде постоянна политика:

"Поради регулаторната несигурност, породена от Закона за цифровите пазари, не смятаме, че ще можем да въведем три от тези нови функции за нашите потребители в ЕС през тази година".

Почти сигурно е, че Apple Intelligence ще бъде още един начин, по който ще накара потребителите да останат затворени в нейната екосистема. Възможно е Apple да се опасява, че за да спазва DMA, ще трябва да отвори Apple Intelligence за други екосистеми, като например Android. Като се има предвид колко вероятно ще струва Apple Intelligence на компанията (поне някои от обявените досега функции ще изискват използването на отдалечен център за данни на Apple, за да функционират), възвръщаемостта на инвестицията в предлагането на тези функции на гражданите на ЕС може да не си струва, ако компанията не може да заключи тези потребители в по-широката екосистема на Apple.

За съжаление това ограничение в ЕС няма да се отнася само за генеративните функции на изкуствения интелект под шапката на Apple Intelligence. Две други функции, представени на WWDC - iPhone Mirroring и SharePlay Screen Sharing, - очевидно също няма да бъдат достъпни в ЕС. Не е ясно каква част от тези функции може да бъде негативно засегната от DMA.

Ако гражданите на ЕС бъдат изключени от тази възможност, това почти сигурно ще накара някои от тях да изберат други платформи, включително Android и Windows, които все още не ограничават функциите за ИИ по региони. Това няма да се случи бързо, но ако Apple пусне нова версия на iOS в ЕС, която има само няколко нови функции, които не са свързани с изкуствения интелект, евентуалното пренасищане на разработката със сигурност ще предизвика отлив на потребители.

Снимка: Unsplash

Виж още: Arm устройствата с Windows вече могаг да подкарат над 1200 игри