Надявам се, че не сте големи фенове на skeumorphic*-чното прелистване на виртуални страници. Ако сте, надявам се да имате iOS устройство. Защо? Защото Apple получи патент за това. Да, Apple притежава патент върху прелистването на виртуални страници.


Патент D670, 713 е озаглавен "Display screen or portion thereof with animated graphical user interface", и е одобрен от USPTO (United States Patent and Trademark Office) тази седмица и дава зелена светлина на Apple да иска мангизи за всяко прелистване на документи, което имитира дизайна от изображението по-горе.


Патентът е важен, заради простотата си и широкото приложение в конкурентни операционни системи и устройства. А това гарантира изгодна позиция за Apple, когато той бъде нарушен. Дизайнът на прелистване обхваща последователните анимации от кадрите показани в снимката по горе, но не се споменава, в какво точно се използва той. Така че този патент всъщност има много по-широк обхват, отколкото използването му само в електронни книги. От друга страна обаче, трябва да се прилага само за този тип конкретни анимации, не и за други подобни.


Това е само патент за дизайн, така че дори Apple да притежава правата върху него, това няма да навреди на функционалността на други четци, той просто ще им попречи да изглеждат като реални книги. Или ще ги принуди да симулират прелистването на страниците от горния ъгъл, вместо от долния.

Разбира се, това не е световно разтърсваща новина, но действието на Apple изглежда доста глупаво. Дали това наистина са неща, които трябва да бъдат патентовани? Какво е вашето мнение?


*- skeuomorphism ( гръцки : skeuos - кораб или инструмент, morphe - форма) елемент от дизайна на продукт, който имитира реалните физически характеристики на предмета.

Източник: Gizmodo

Тагове: