Европейският парламент поднови инициативата си за единен стандарт на зареждане при смартфоните и без изненада Apple веднага излезе с възражение. Според официално изявление на компанията стремежът към общ порт задушава иновацията и ще навреди на обществото повече, отколкото ще помогне. За да подкрепи твърдението си, Apple цитира поръчано от нея проучване на Copenhagen Economics, според което разработката на универсален порт за зареждане ще струва 1.5 милиарда евро, което многократно надхвърля очакваните 13 милиона евро ползи за околната среда. Нещо повече, Apple намеква, че ЕС може да създаде екологичен проблем, като обърка стотиците милиони потребители, използващи устройства на Apple с Lightning порт.

Apple счита още, че подобно решение е безсмислено, когато бизнесът вече се ориентира около USB-C порта така или иначе. Apple припомня, че от 30 вида зарядни устройства мобилният бизнес е слязъл до само три, които скоро ще станат два.  

Макар USB-C да улеснява нещата в света на смартфоните, цели пет години след дебюта си новият стандарт все още далеч не е разпространен. В същото време Apple дебютира Lightning порта, който включва много от предимствата на USB-C, с iPhone 5 през 2012 г. По-широкото разпространение изисква години и колкото и полезен да е даден стандарт, ще отнеме много време, преди той да се наложи като единствен за огромния брой потребители на мобилни устройства в Европа и по света.

Виж още: Евтиният и малък iPhone идва през март

Тагове: