На Конференция за сигурността в Мюнхен, Германия, Бил Гейтс изнесе реч, в която казва, че е време света да пренасочи част от парите за оръжия, за да се подготви за задаващата се заплаха: био тероризма.

Той предупреди, че заплахата от био-тероризъм е на равно с тази от ядрена война и ефекта на климатичните промени.

Милиардерът се занимава с филантропия от дълги години и инвестира сериозни суми в здравни инициативи по целия свят. Сега той иска да стимулира повече инвестиции във ваксини и медицински изследвания.

Гейтс казва, че е необходимо света да се подготви за една от най-големите екзистенциални заплахи за човечеството: следващата пандемия.

"Дали това ще се случи по приумица на природата или от ръката на терорист, епидемиолозите казват, че един бързо движещ се във въздуха патоген може да убие повече от 30 милиона души за по-малко от една година", казва Гейтс в речта си. "Те казват, че има разумна вероятност светът да преживее такава епидемия в следващите 10 до 15 години."

Гейтс припомня, че грипната епидемия - която се появява по естествен път през 1918 година - убива между 50 милиона и 100 милиона души. Според него модерните технологии могат да помогнат за предотвратяването на такъв мащабен брой смъртни случаи.

"Добрата новина е, че с напредъка на биотехнологиите, новите ваксини и лекарства могат да помогнат за излизането извън контрол на епидемиите, но това изисква финансиране и превантивни изследвания.

"Аз съм оптимист, че след около десет години, ние ще бъдем много по-добре подготвени за смъртоносна епидемия, ако съумеем да отделим една малка част от бюджетите си за отбрана и разработване на нови оръжейни системи.“

 

Прочетете и това: Няколко полезни съвета как да се предпазите от синдрома на компютърното зрение