Според изследване, направено от Incapsula, повече от 61% от трафика в Интернет е генериран от ботове (скъсено от робот се нарича компютърна програма, която използва мрежови услуги, предназначени за хора, с цел да извършва автоматични действия). Покачването е от 21% спрямо 2012 г.

 

За голяма част от увеличението са виновни т.нар. „добри" ботове. Те се изполват от интернет търсачките, както и от компании, занимаващи се с оналайн анализи. Тяхното участие в трафика се е увеличило от 20 до 31%. Според Incapsula този ръст се дължи на увеличените дейности на вече съществуващите „добри“ ботове, но и на новите онлайн услуги (оптимизация на търсещите енджини).

 

Лошата новина е, че доброто винаги е съпътствано и от зло. За останалите 30% са отговорни злонамерените ботове – хакерски инструменти, спамове и др. Добрата новина е, че лошите не са се увеличили много спрямо 2012 г, а спам-атаките са намалели от 2 на 0.5%. Около 8% от злонамерените ботове се съставят от такива, които се опитват да заблудят антивирусните системи. Обикновено се маскират като търсещи роботи или друг тип легитимни агенти.

 

Тагове: