Резултатите от осмото издание на конкурса "Снимка на годината - България 2009" бяха обявени в Националната художествена галерия официално. Заедно с награждаването на победителите в конкурса бе открита и изложбата с отличените и допуснатите до последния кръг снимки.

В осмото издание на конкурса, организиран от Canon Bulgaria, участваха повече от 210 автори с над 1700 снимки. Сред участвалите са едни от най-известните имена на фотографската общност в България.

Жури в състав Иво Хаджимишев, Борис Данаилов, Димитър Дилков, Явор Попов, Максим Минчев и Георги Лозанов подбра близо 130 творби, които са изложени в Националната художествена галерия от 4 до 21 март 2010 г. Призовете от конкурса се дават в три раздела: "Репортажна фотография", "Художествена фотография" и "Фото есе", като отличените проекти получават награда на стойност 3000 лв.

В раздел "Репортажна фотография" журито избра Юлия Лазарова за творбата й „Откриване на предизборната кампания на Синята коалиция". В този раздел бяха номинирани още творби на Александър Михайлов и Георги Пашков.

Номинациите в раздел "Художествена фотография" са за творби на Гергана Змийчарова и Кристиан Георгиев. Наградата отиде при Георги Илиев за снимка от серията "Дъщерята на рибаря 2".

Наградата в раздел "Фото есе" получава Олег Попов за фото есето „Една седмица в Тадж Махал". Журито номинира още творби на Никола Михов и Стефан Папукчиев.

Националната художествена галерия и Canon Bulgaria организират националния фотоконкурс „Снимка на годината", за да стимулират заниманието с фотография като изкуство и да създадат условия за обогатяване на фонда на галерията с творби на съвременната българска фотография.

На снимките: Спечелилите творби в „Снимка на годината - България 2009", категории "Репортажна фотография" и "Художествена фотография"

Тагове: