Векове наред хората се опитват да прогнозират какво ще бъде времето. И въпреки цяла технология, с която разполагаме днес, тази задача понякога е точно толкова несигурна, колкото и в незапомнени времена.

Ако ползвате мобилни приложения за прогнозата за времето, може би ви е направило впечатление, че доста често данните са различни. Това е така, защото почти всяка метеорологична услуга използва собствени системи и формули, за да прогнозира времето.

"Започваш с едни и същи фундаментални уравнения, които се отнасят за движението на атмосферата. Оттам насетне обаче всичко е различно чак до кодирането", обяснява метеорологът Джеф Мастърс, основател на Weather Underground.

Така, ако в основата е огромният поток данни от сателити, радари и метеорологични станции, нататък как точно се обработват данните и кои променливи получават приоритет, е въпрос на субективен избор.

"Метеоролозите наричат прогнозите си "насоки", а не "бъдеще", шеговито уточнява Мастърс.

Ако пък вие се питате кои са най-надеждните мобилни приложения, с чиято помощ да подберете гардероба си за утре, The Weather Underground (iOS, Android) и The Weather Channel (iOS, Android) са безплатни и доста добри. Dark Sky ($3.99, iOS, Android) и RadarCast Elite ($1.99, iOS) пък се считат за най-достоверните сред платените.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от Tech

Изтекоха параметрите на безрамковия флагман НТС U11 Plus

13 | Преди 9 ч.