Все повече компании държат данните си в облака, но той изобщо не е толкова сигурен, колкото би трябвало да бъде. Това е основното и обезпокоително заключение от третия годишен доклад на компанията за киберсигурност McAffee. Според нея цели 26 процента от компаниите вече са претърпели кражба на съхранявана в облака информация. Данните за това заключение са базирани на анкета с 1400 IT специалисти от цял свят.

Проучването показва, че 97 процента от компаниите използват облачни услуги – частни, общодостъпни или комбинация от двете. 83 процента съхраняват чувствителна информация там, но само 69 процента се доверяват на публични облачни платформи.  

Сред рисковите фактори в това отношение са липсата на ясна информация какво се случва в облака; непълен контрол върху достъпа там; както и използването на комплексни методи за атака.

“Компаниите повишават използването на облака, но вече са готови да инвестират повече за предотвратяване на свързаните с това рискове”, пише още в доклада.

Въпреки това облакът няма реални алтернатива и само под 10 процента от компаниите очакват да намалят активността си там в резултат на новото законодателство на ЕС за опазване на личните данни. Компаниите с до 1000 служители ползват средно по 25 облачни услуги, а при онези с над 5000 служители - бройката скача до 40. 

 

Тагове: