Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж заяви, че утре (5 февруари) "ще се съгласи да бъде арестуван от британската полиция", ако комисията на ООН отсъди, че той не е бил задържан незаконно в еквадорското посолство в Лондон. Според източници на Би Би Си работната група на ООН по незаконните арести (UNWGAD) е взела решение в полза на основателя на WikiLeaks.

Британските власти са заявили, че имат задължението да арестуват Асандж независимо от решението на ООН. Асандж получи убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г., след като шведски прокурори се опитаха да го разпитат по обвиненията в изнасилване и сексуално нападение през 2010 г. Асандж твърди, че обвиненията са неоснователни и че шведските власти целят да го екстрадират в САЩ, където той може да бъде обвинен за изтичането на хилядите дипломатически грами, свързани с войните в Ирак и Афганистан, които WikiLeaks публикува, предизвиквайки най-големия дипломатически скандал в историята на САЩ.

"В случай че утре (5 февруари, б.а.) ООН обяви, че съм загубил делото срещу Обединеното кралство и Швеция, аз ще изляза от посолството на обяд и ще се съглася да бъда арестуван от британската полиция, тъй като няма смислена перспектива за по-нататъшно обжалване", каза Асандж в изявление, публикувано в Twitter профила на WikiLeaks.

Трибуналът на ООН се очаква да обяви решението си в петък сутринта. Очаквайте продължението на случая утре.

 

Прочетете и това: Компютър чете мислите в реално време