Google обяви ARCore - нова софтуерна платформа, чиято задача е да направи добавената реалност възможна за милиони сегашни и бъдещи телефони с Android.

В основата на ARCore е нейната опростена функционалност. Тя не изисква конфигурация с двойни камери, нито пък са необходими пространствени сензори.

В този смисъл ARCore е отговор на ARKit, с чиято помощ Apple успя да направи добавената реалност възможна за iPhone по простичък начин. По същия начин ARCore е предназначена да работи с устройства, които не са специално създадени за добавена реалност. Тя е гъвкава платформа, която работи едновременно с Java/OpenGL, както и с популярните гейм енджини Unity и Unreal Engine. С помощта на камерата на телефона ARCore ще следи различни точки в помещението, ще събира данни за тяхната позиция и ориентация и дори ще възпроизвежда светлината и сенките от заобикалящата ни среда върху обектите от добавената реалност.

В момента платформата вече е налична за Google Pixel и Samsung Galaxy S8, но гигантът се надява, че до края на годината ARCore ще работи на над сто милиона Android устройства по цял свят.