Сделките на Apple с музикалните лейбъли са предмет на разглеждане от страна на регулаторите в ЕС според доклад на Financial Times (FT). Редица музикални компании са получили въпросници за своите споразумения с компанията от Купертино, Калифорния. Смята се, че това се отнася до предстоящото пускане на музикалната стрийминг услуга на Apple, Beats Music.

FT отбелязва, че този вид контрол обикновено е предизвикан от официално оплакване до Европейската комисия, която се занимава с въпросите на конкуренцията и представлява интересите на ЕС като цяло. Въпреки това този момент се явява само проучвателен и не означава, че ЕС е започнал официално антитръстово разследване срещу Apple.

Европейски представители обаче са загрижени, че Apple използва своето влияние в музикалната индустрия, за да убеди лейбълите да се откажат от поддръжката на безплатно сваляне на музика на живо. Установени услуги като Spotify използват така наречения freemium бизнес модел с наличие на реклами при стрийминга на музика и те твърдят, че това играе ролята на рампа за плащане от клиентите. Въпреки това музиканти и лейбъли се оплакват, че от безплатния стрийминг на музика не се печели достатъчно.

 

Прочетете още: TIDAL е стрийминг услуга, която принадлежи на музикантите