Европейският парламент прие закон, който ще сложи край на мобилните роуминг такси от юни 2017 г. Законът е одобрен като част от по-голям законодателен пакет, с който се цели да се засили защитата на мрежовата неутралност на територията на Европейския съюз.

Принципът на мрежовата неутралност гарантира еднаквото третиране на онлайн трафика от интернет доставчиците. Според него те следва да се отнасят по един и същ начин към всички сайтове, платформи и онлайн приложения, което означава, че не могат умишлено да блокират, да забавят или да дават приоритет на конкретни сайтове или услуги.

За съжаление клаузите, защитаващи мрежовата неутралност в съществуващите нормативни рамки, са прекалено неясни, което позволява те да бъдат заобикаляни.

Така ще бъде по-лесно за интернет компаниите да се споразумяват с доставчиците на съдържание. Например мобилен оператор може да разреши неограничено използване на определена услуга за сметка на друга, което създава конфликт на интереси и пречи на конкуренцията.

Според новия закон таксите за роуминг за гласови обаждания, изпращане на SMS и използване на мобилен интернет в ЕС ще бъдат забранени от 15 юни 2017 г. От 30 април 2016 г. таксите за роуминг не могат да надвишават 0.05 евроцента на минута за обаждания, 0.02 евроцента за SMS и 0.05 евроцента за мегабайт интернет.

“Премахването на роуминг таксите беше очаквана дълго от всички: обикновените хора, малките и средните компании и всякакви видове организации", казва Пилар дел Кастийо от Европейския парламент.

"В сегашния текст няма индикация за това, каква степен на злоупотреба с доминиращо положение ще е допустима", казва Джо Макнами от кампанията Save the Internet. Резултатът от вота не е изненадващ според проф. Крис Марсдън от University of Sussex предвид това, че много от основните партии в ЕП подкрепят регулацията без измененията.

Преди да се гласува законът, създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий и компании като Netflix, Reddit и Kickstarter призоваха евродепутатите да подкрепят мрежовата неутралност.

 

Прочетете още: Кметът на Лондон настоява за легализация на “хавърбордите”