Вече добре знаем, че камерите на iPhone 6s и 6s Plus могат да заснемат така наречените "живи" снимки (Live Photos), но местата, където те могат да бъдат споделени и видени от други хора, са доста ограничени. Сега това се променя, защото Facebook вече поддържа качване на движещите се изображения. Живите снимки са всъщност кратки видеоклипчета с продължителност секунда и половина. Когато функцията е активирана, iPhone записва няколко кадъра преди и след направата на снимката.

След последната актуализация на Facebook приложението за iOS живите снимки вече ще могат да се качват и споделят точно както нормалните изображения. След като сте качили „живата“ снимка, в десния ъгъл на екрана ще видите бутон за нейното активиране, но ако не го натиснете, тя ще се качи като нормална статична снимка.

Живите снимки ще могат да се преглеждат на стената на потребителя чрез Force Touch с iPhone 6s/6s Plus или чрез докосване и задържане на екрана за по-стари модели iPhone или iPad с iOS 9.

Mac-овете, работещи OS X El Capitan, могат да виждат "живите" снимки, макар че те трябва да бъдат внесени във Photos приложението. Те могат да бъдат прегледани и на Apple Watch. Apple TV поддържа "живи" снимки чрез AirPlay от дадено iOS устройство.

Който използва по-ранна версия на iOS или OS X, или операционни системи Android или Windows, ще вижда само неподвижни изображения.

Facebook казва, че актуализацията с живите снимки ще бъде пускана постепенно, така че някои потребители ще се възползват от нея сега, а другите ще трябва да изчакат до края на годината.

 

Прочетете още: Facebook, Google и Apple доминират "Топ 10" класацията за мобилни приложения