Google подобрява търсенето на снимки, като добавя опцията за търсене с уредени или неуредени авторски права. Сега всички ние, потребителите, можем да филтрираме изображенията на базата на това как те са лицензирани, считано от 2009 г. насам.


Може би някои от вас вече са забелязали тази промяна, но за повечето хора, които не „ровичкат“ в настройките при търсене, това все още е неизвестно. Това е полезен инструмент, защото така много хора ще могат да предпазят своя труд от чуждо и неправомерно използване, отбелязвайки изображението, като лицензирано, за да могат по-късно да си търсят правата при неправомерна употреба от трети лица.

Но това е много полезно и за блогъри и малки сайтове, които използват търсачката на Google за намиране на подходящи изображения за своите публикации. Така те могат да се предпазят от потенциални бъдещи искове, ако са използвали изображение по своя преценка.

За да проверите кое изображение е защитено или незащитено, трябва да отидете на: Изображения, Инструменти за търсене, Права за употреба... а от там съответно да изберете някоя от опциите – „не са ограничени от лиценз“, „означени за повторно използване“, „означени за повторно използване с търговска цел“, „означени за повторно използване и възможност за промяна“ и „означени за повторно използване с търговска цел и възможност за промяна“.

 

А разбрахте ли, че Google купи Nest за 3.2 милиарда долара?!