През миналата седмица в интернет се появиха доста интересни слухове, твърдящи, че подобно на Samsung, Huawei също разработва План Б, за да намали своята зависимост от Android, припомня Slash Gear.

Този план изглежда е в отговор на желанието на Google да упражнява по-голям контрол над своята мобилна операционна система и явно не се харесва на шефовете на Huawei. Сега обаче изпълнителният директор на китайския производител излезе с официално становище по въпроса и поне на пръв поглед то е, че компанията ще бъде солидарна с Android, стига отвореният характер на системата да се запази.

Въпреки това условният характер на изказването подсказва, че Huawei действително предвижда и развитие, при което Google ще засили контрола върху Android, и си оставя вратичка да предприеме съответните мерки. Разбира се, на този етап подобно изказване не може да се приеме за потвърждение, че Huawei възнамерява да използва собствена операционна система, но очевидно поне хипотетично съществува такава вероятност.

Припомняме, че освен евентуалната нова OS, която някои вече побързаха да кръстят Kirin OS, компанията разработва и своя интерфейс EMUI, който стои върху традиционния стоков Android.

Виж още: Китайска компания вече продава реплика на iPhone 7 Plus

Тагове: