Илон Мъск извади 100 милиона долара като част от наградния фонд на X Prize Foundation за създаването на технология, която да намали въглеродния отпечатък. Новообявеният конкурс ще има продължителност четири години и в него могат да участват отбори от цял свят.

През следващите 18 месеца ще бъдат избрани 15 отбора. Всеки от тях ще получи по 1 милион долара, а 25 отделни стипендии от по 200 000 долара ще бъдат предоставени на студентски отбори, които също ще участват. Големият победител в надпреварата ще получи 50 милиона долара, а за второ и трето място ще бъдат раздадени съответно 20 и 10 милиона долара.

Победителите ще трябва да демонстрират решение, което извлича въглероден диоксид от атмосферата или океаните и го съхранява безопасно и постоянно. Съдиите ще търсят решения, които могат да премахват поне по 1 тон СО2 на ден. Пълните изисквания на конкурса ще бъдат обявени на 2 април.

 „Искаме да имаме наистина значим ефект и се стремим не само към въглероден неутралитет, а отрицателен баланс“, казва Илон Мъск.

Илон Мъск най-напред обяви рекордното си дарение за наградния фонд през януари, когато изпревари шефа на Amazon Джеф Безос като най-богатия човек на света. Тези 100 милиона долара идват от собствената фондация на Илон Мъск и на практика усвояват размера на всички дарения, които той е направил до момента.

Миналата година Microsoft също обяви, че заделя 1 милиард долара за решение, което може да премахне еквивалента на всичкия СО2 обем, който компанията някога е произвела.

Снимка: shutterstock

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?