Руски учени създадоха изкуствен интелект, който използва данни от фитнес приложенията, с които наблюдавате физическата си активност, за да излезе със смущаващо точна прогноза за това колко дълго ще живеете.

В основата на алгоритъма е невронна мрежа, която е обучена да открива "биологично важните" дейности в набор от голям брой данни в американско здравно проучване. Целта е да се определи както настоящото здравословно състояние, така и да се направи прогноза за продължителността на живота - при това, доста по-точна от повечето подобни методи.

Сред факторите, които се отчитат, са не само упражненията и стъпките на ден, но и прехода между периоди на активност и неактивност, както и сън, посещения във фитнес залата и др. Веднъж събрани, данните се сравняват с информационната база и се търсят съвпадения и повтарящи се тенденции. Приложението се нарича Gero Lifespan и за момента работи само за iPhone, където е интегрирано с приложения като Apple Health, Fitbit и Rescuetime.

Разбира се, здравната прогноза е доста комплексна, да не говорим, че в метода не влизат фактори като хранителния режим, генетичните особености и др. В идеалния случай лекарите ще използват както изкуствения интелект, така и клинични наблюдения за по-точна преценка.

Можете да изпробвате способностите на изкуствения интелект с това приложение.