Вече не е изненадващо за военните да отговорят на кибератаки с физическа сила – САЩ го направиха още през 2015 г. – но сега този нов тип заплахи вече се третират със същата спешност като куршумите и ракетите в реалния свят. Израелската армия проведе въздушен удар по сграда в ивицата Газа, за която се предполага, че е щаб на екип за дигитални операции на Хамас, след като бойната организация е провела „кибер офанзива“. Подробностите за виртуалната така не са ясни, но Израел твърди, че ответният въздушен удар е бил категоричен и че след като сградата е унищожена Хамас вече няма капацитет да провежда кибер операции.

По този начин Израел става първата държава в света, предприела незабавен физически отговор с реални средства срещу кибератака по своя инфраструктура.

Израелският удар идва след дни на ракетен обстрел от Газа, така че Тел Авив има сериозна мотивация да предотврати допълнително ескалиране на напрежението с дигитална атаки.

Независимо от това, реакцията поражда въпроси относно плюсовете и минусите на подобни незабавни действия. Държавите трябва добре да преценят различни фактори като сериозността на атаката и бъдещите заплахи, освен ако не искат да запалят още един ненужен конфликт.