Вече не е изненадващо за военните да отговорят на кибератаки с физическа сила – САЩ го направиха още през 2015 г. – но сега този нов тип заплахи вече се третират със същата спешност като куршумите и ракетите в реалния свят. Израелската армия проведе въздушен удар по сграда в ивицата Газа, за която се предполага, че е щаб на екип за дигитални операции на Хамас, след като бойната организация е провела „кибер офанзива“. Подробностите за виртуалната така не са ясни, но Израел твърди, че ответният въздушен удар е бил категоричен и че след като сградата е унищожена Хамас вече няма капацитет да провежда кибер операции.

По този начин Израел става първата държава в света, предприела незабавен физически отговор с реални средства срещу кибератака по своя инфраструктура.

Израелският удар идва след дни на ракетен обстрел от Газа, така че Тел Авив има сериозна мотивация да предотврати допълнително ескалиране на напрежението с дигитална атаки.

Независимо от това, реакцията поражда въпроси относно плюсовете и минусите на подобни незабавни действия. Държавите трябва добре да преценят различни фактори като сериозността на атаката и бъдещите заплахи, освен ако не искат да запалят още един ненужен конфликт.

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

Топ 3 на най големите глупости, с които геймърите трябва да престанат. И ТО ВЕДНАГА!

96 | 17.06.2019
Още от Tech

Измерихме за вас: това са размерите на двойката флагмани Google Pixel 4

14 | Преди 12 ч.