Лари Елисън, една от най-интересните и успешни личности в технологичния свят, се оттегля от поста си на изпълнителен директор на Oracle. Компанията оповести промяната чрез прессъобщение, пишат от Bloomberg Businessweek. Елисън не се разделя напълно с Oracle, тъй като ще заеме председателско място, но и титлата главен технологичен директор. Неговата позиция ще бъде наследена от Марк Хърд и Сафра Катц, която остава и главен финансов директор.

Лари Елисън, съосновател на Oracle, ръководи компанията в продължение на 37 години – още от момента на създаването й през 1977 г. Той е човекът, под чието зорко око Oracle преминава през големи успехи, но и трудни моменти, за да достигне статуса на една от най-сериозните технологични компании в света. Елисън, който само преди месец стана на 70 години, е и един от последните основатели и изпълнителни директори сред гигантите в технологичния свят, тъй като, по една или друга причина, Microsoft, Apple и Intel вече също имат нови ръководители.

Според Bloomberg Billioneres Index Елисън е оценен на около 46 млрд. долара, което го прави седми в класацията за най-богати хора в света. А това със сигурност не е нещо, което той крие – притежава огромно имения в Силициевата долина, земя в Малибу, Калифарния, както и сериозна бройка скъпи коли и самолети. Миналата година закупи хавайския остров Ланай, а преди това придоби и правата за тенис турнира Indian Wells, който в момента носи името BNP Paribas Open.

Елисън никога не се притеснявал от обвиненията, отправени към компанията му – той винаги заема атакуваща позиция, която често му носи успехи, пишат от Businessweek. Един от любимите му противници винаги е била Microsoft, с която се сблъскват на пазара за бизнес софтуер. Рутинната работа на Oracle отдавна е в ръцете на наследяващите го на поста – Хърд и Катц. Хърд се присъедини към Oracle през 2010 г. от HP, където заемаше позицията на изпълнителен директор. Сафра Катц е в Oracle от 1999 г. и е сред най-доверените хора на Елисън.

Според редица анализатори компанията разчита твърде много на успеха, постигнат преди години, а в момента изостава от конкуренцията – Oracle изпуска промените в технологичния свят и сериозното навлизане на облачните услуги. Елисън ще остане с агресивните си стратегии за придобиване на по-малки компании, но и сериозни конкуренти. Най-известният случай е от преди 10 години, когато Oracle изкупува PeopleSoft срещу 10.3 млрд. долара.

Лари Елисън оставя компанията в добро финансово състояние, но с много въпроси за бъдещето...