Pittsburgh Action News съобщи историята на собственичка на Apple iPhone, която е измамена с цели 1500 долара. Жена на име Дона Франсис, която живее в Западна Пенсилвания, е получила обаждане от идентификационен номер, за който телефонът казва, че е на Apple Support за Xfinity. Тя се обажда на Xfinity и научава, че компанията няма екип за поддръжка на Apple и Xfinity препоръчва на Дона да се обади на централния Apple Support. Вземайки телефонния номер от уебсайта на Apple, Франсис се обажда, но обаждането е прихванато от хакер, който казва на Франсис, че е стигнала до Apple Support.

„Не губете време, защото хора от Русия и Китай проникват в акаунта ви.“ После той бързо добави: „Току-що са таксували 5000 долара във вашия акаунт“.

Хакерът успява да убеди Дона да му позволи да инсталира дистанционно софтуер, който поема контрола над нейния iPhone. В разговор с полицията Франсис казва: 

„Преди да разбера какво става, той отвори моята сметка в банката в Хънтингтън и аз казах:„ Защо отваряте моята сметка?“, а той отвърна: „Мисля, че от нея вземат пари“.

Жертвата казва, че е направила скрийншотове, които показват приложенията, които измамникът е използвал, за да овладее телефона ѝ.

Гледайки от своя iPhone, Дона вижда как 1498 долара от банковата ѝ сметка изчезват. Лошият хакер е успял да изпрати тези пари на себе си. В крайна сметка измамникът затворил, оставяйки Франсис без никакви пари. Тя се обадила в полицията и в банката си, но все още не е успяла да си върне парите. Това е така, защото в записите изглежда, че тя е одобрила сделката.

Говорейки за способността на измамника да прихване изходящото обаждане, служител на ФБР казва:

„Мисля, че това вероятно е технически възможно. Все още не виждаме никакви тенденции за множество инциденти, които се случват на местно или национално ниво. Определено е червен флаг, когато някой, с когото не сте се свързали, се свърже с вас, дори ако това е за проблем, който имате. Бъдете подозрителни към всякакви нежелани контакти или предложения.“

Този хак може да се разшири в други части на страната и света, така че бъдете внимателни и следвайте съветите, дадени от властите, за да не станете друга негова жертва.

Снимка: Apple

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността

Тагове: