В последно време гъвкавите телефони набират популярност благодарение на апарати като Galaxy Z Flip 3 и Galaxy Fold 3, но ако търсите още по-амбициозна гъвкави технология, тази новина е за вас.

Учени от Центъра за изследване на наночастиците в Южна Корея обявиха 3D QLED гъвкав дисплей, който може да се сгъва като оригами. Някои от показаните форми представляват пирамиди, пеперуди и самолетче.

Според учените това откритие ще бъде полезно в ситуации, когато са необходими портативни дисплеи с висока степен на потребителска модификация като електронни вестници, четци и таблети.

Както може да предположите, 3D гъвкавият дисплей все още страда от някои ограничения. Той може да бъде сгънат и разгънат над 500 пъти, без това да го повреди, но подобна издръжливост все още е далеч от традиционните гъвкави екрани на комерсиалните телефони. Така например още за оригиналния Galaxy Fold Samsung твърдеше, че той може да се сгъне е разгъне 200 000 пъти.     

Освен това новият дисплей има изключително ниска резолюция от едва 64 пиксела. Ето защо може да очаквате графика, сравнима с тази на оригиналния Game Boy. Все пак екипът казва, че резолюцията може да се увеличи в бъдеще.

Очевидно е, че технологията е в много ранен етап на развитие и определено има комерсиален потенциал, ако резолюцията и здравината му се подобрят.   

Снимка: Basic Science Nanoparticle Research Center

Bиж още: Този трик трябва да направи Galaxy Fold 2 по-достъпен за джоба ни