Panasonic обяви, че иска да разшири партньорството си с автомобилния производител Tesla Motors отвъд батериите. Японският технологичен гигант иска да участва в разработката на технология за самостоятелно шофиране.

Производителят на електроника поставя автомобилните приложения в центъра на стратегията си за растеж, която е насочена към корпоративни клиенти за сметка на потребителските стоки с нисък марж, където другите азиатски конкуренти предлагат по-ниски цени, подбивайки доминацията на японските фирми.

Panasonic е основен доставчик на батерии за Tesla Model S, Model X и предстоящия Model 3 и планира да инвестира 1.6 милиарда долара във фабриката за батерии на Tesla (която ще струва 5 милиарда щатски долара).

"Ние сме дълбоко заинтересовани от системата за самостоятелно шофиране на Tesla", заяви главният изпълнителен директор на Panasonic Казухиро Цуга пред Ройтерс. "Надяваме се да разширим нашето сътрудничество чрез съвместно създаване на устройства за тази цел, като например CMOS сензори."

В момента Panasonic е в процес на разработка на ново поколение CMOS (светлочувствителна матрица) сензори, които ще позволяват наблюдение на движещи се обекти с висока скорост, без изкривявания, казва Цуга. Panasonic ще добави и технология за екрани в автомобилите и системи за навигация.

 

Прочетете и това: Илон Мъск загатна за 2.34 секунди от 0 до 100 км/ч за Model S P100D