PayPal и eBay ще бъдат разделени в две отделно търгувани публични компании в средата на следващата година. В момента те са една и съща компания. 

Новината идва от борда на директорите на eBay, като се смята, че това "разделение" ще позволи на eBay и PayPal да се развиват по-добре, отколкото ако останат заедно. 

Сегашният изпълнителен директор на eBay Джон Донахо ще се оттегли от поста си, след като двете компании се разделят. 

Главният инвеститор в компанията Карл Айхан цяла година подлагаше на натиск Донахо за разделянето на компаниите, но той и борда удържаха... до сега. 

„Този спор ме накара да изляза и да посоча нашата позиция и нашия план към момента, това и направих“, каза Донахо пред CNBC. „След като продължихме с годишната си оценка, търсейки най-добрите позиции за PayPal и eBay между 3 и 5 години напред, ние сметнахме, че конкурентните условия на търговията бързо се променят. Това създава нови възможности и предизвикателства и за двата бизнеса, като ние смятаме, че обособяването им като самостоятелни единици ще им даде стратегическа гъвкавост и възможност да реагират бързо и решително на тази бързо променяща се среда“. 

Прочетете: PayPal добавя поддръжка на Bitcoin

Тагове: