Миналата седмица Sony Pictures станаха жертва на хакерска атака, която вероятно е реализирана с вътрешна помощ. Тогава служителите на компанията бяха посрещнати от неработещи компютри с намръщен скелет и заплашително съобщение на екрана, а седмица по-късно служебните им имейли още са недостъпни. И ако това не е достатъчно, в дните след атаката онлайн се появиха пет филма на компанията, които вероятно са изтекли благодарение на хакерите, пишат от The Next Web.

Единственият от изтеклите филми, който вече е в кината е излезлия в края на октомври “Гняв” с Брад Пит. Той е и най-тегления от изтеклите филми, като вече е свален над 1.2 млн. пъти. Другите филми са “Annie”, “Mr. Turner”, “Still Alice” и “To Write Love on Her Arms”. И четирите заглавия все още не са в кината, но “Annie” вече е свален над 200 хил. пъти.

Според източници, запознати с подробности около пробива, изтичането на филмите е свързано с атаката. Отговорността за нея беше поета от хакерската група #GOP, за която Sony подозират, че има връзка със Северна Корея. Изтеклите версии са DVD Screener копия, които по принцип са предназначени за предварително гледане от критиката.

Говорител на Sony казва, че тази кражба е криминално деяние и "работим с властите, за да разрешим ситуацията". Засега няма друг официален коментар от Sony Pictures, нито информация за промяна на плановете им за изтеклите филми и тяхното разпространение. Което всъщност не е изненадващо, предвид факта, че служителите на компанията нямат достъп до имейлите си.