Проучване твърди, че умните часовници като Apple Watch могат да засичат появата на коронавирус преди проявлението на симптомите или положителния тест. Проучването, проведено от Mount Sinai Health System, дава на експертите надежда, че Apple Watch може да играе важна роля при ограничаването на пандемии и други предаващи се болести.

Оказва се, че Apple Watch е във състояние да засече почти незабележими промени в пулса на човек до седем дни преди появата на първите коронавирус симптоми или откриването на вируса с тест. В проучването участват почти 300 здравни работници, които са носили Apple Watch между 29 април и 29 септември, чиито вариации в сърдечния ритъм са били анализирани. Това е често наблюдаван показател за това, колко добре работи имунната система на човек.

„Към момента разчитаме преди всичко на съобщени преди всичко от самите пациенти симптоми, но носенето на Apple Watch не изисква дейност от страна на човек и може да идентифицира хора, които може да нямат симптоми“, коментират експерти в изследването.

Учените са успели да идентифицират почти 2/3 от случаите на коронавирус между 4 и 7 дни преди появата на симптомите.

Междувременно друго проучване на университета Станфорд разглежда полезността на фитнес тракери от Garmin, Fitbit и Apple за ранно откриване на заболяването.

Резултатите показват, че тези устройства могат да откриват промени в пулса в покой до 9 дни преди появата на първите симптоми у пациентите.  

Снимка: 9to5mac

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

 

Още от Tech