В последно време Qualcomm инвестира много в 5G чипове и сега започва да намира възвръщаемост за това. Базираната в Сан Диего компания обяви финансовите си резултати за последното тримесечие и за цялата си фискална година, които разкриват увеличение в печалбите и продажбите както на тримесечна, така и на годишна база.

Компанията не споменава конкретни причини за това, но е ясно, че 5G телефоните на Apple са ключовият фактор зад успеха на Qualcomm.

Приходите на Qualcomm от бизнеса с чипове са 4.97 милиарда долара, което надминава очакваните 4.59 милиарда долара. Изпълнителният директор на Qualcomm Стив Моленкопф разкри, че поръчките от нови клиенти са малко и голямата част от печалбите идват от вече съществуващи партньори.

За последното тримесечие Qualcomm е продала 162 милиона чипове за безжичен пренос на данни.

В резултат анализаторите очакват още по-добри резултати през следващите тримесечия – около 5.7 милиарда долара. Самата Qualcomm отива дори още по-далече с прогноза за 6.2 милиарда долара. Моленкопф обяви още, че Qualcomm е поискал лиценз за продажбата на чипове на Huawei, но засега американските власти не са отговорили.

Като цяло продажбите на 5G устройства през 2020 г. се очаква да са до 225 милиона, а за 2021 г. тази бройка да се увеличи двойно.

Снимка: 9to5mac


Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността

 

Тагове: