Новинарската агенция Ройтерс обяви, че вече няма да приема снимки, заснети в RAW формат от фотографите на свободна практика (фрийлансърите). Снимкие ще трябва да се предоставят в JPEG формат. Този необичаен ход има за цел отчасти да ускори работния процес, но се налага и защото RAW форматът позволява на фотографите да правят твърде много манипулации на изображенията. "Нашата цел не е художествено интерпретиране на новините", казва говорител на Ройтерс.

Новината е доста голяма изненада. За разлика от JPEG изображенията, RAW снимките са некомпресирани, имат много по-висок динамичен диапазон (от 12 до 16 бита вместо 8 бита на пиксел) и са по-лесни за корекция на цветовете. Например, ако един фотограф снима бързо и прави грешки в експозицията, той може да коригира RAW изображенията след това. Но в същата ситуация снимката в JPEG няма да може да се коригира в детайл заради ограниченията на формата. Освен това качеството на JPEG файла се намалява при всяка манипулация, което означава, че изображенията ще загубят вярност дори и с "минимална обработка".

Ройтерс казват, че фотографите могат да снимат едновременно в JPEG и RAW формат - нещо, което позволяват съвременните камери. Въпреки това те ще приемат само снимки в JPEG.

Всичко това може да идва и заради неотдавнашните разкрития за силно обработени изображения, участващи в конкурси. Тази година около 20 процента от снимките в World Press Photo конкурса бяха отхвърлени, тъй като на практика бяха обработени до такава степен, че не отразяваха реалността. Управляващият директор на конкурса Ларс Боринг заяви: "Изглежда някои фотографи не могат да устоят на изкушението да подобрят своите снимки... Ние трябва да знаем, че фотографите показват какво се случва в света."

Въпреки това решението на Ройтерс може би не е най-подходящо, защото една снимка с ниско качество, шум и артефакти едва ли би отразила реалността по-вярно.

 

Прочетете още: Iris4G е първата екстремна камера, създадена за стрийминг 

Тагове: