Според нова информация от Bloomberg шефът на Apple за производството на чипове е разкрил неофициално, че компанията вече е в ранен етап на разработка на клетъчен модем. 5G модемите в актуалното семейство на iPhone 12 се произвеждат от Qualcomm, но изглежда, че Apple вече планира да не зависи толкова от компанията.  

Подобен ход означава нов стратегически преход за Apple. Наскоро гигантът показа новото поколение Mac Mini, MacBоok и Air MacBook Pro, работещи със собствения и супермощен чип М1. Елиминирането на зависимостта от Qulacomm ще позволи на Apple да разшири своето семейство от чипове, захранващи екосистемата от собствени продукти.

Тези намерения на Apple бяха ясни от момента, когато тя закупи бизнеса с модеми на Intel през 2019 г. Intel планираше да се съревновава с Qualcomm при 5G модемите, но Apple реши да заложи на Qualcomm за още няколко години, като междувременно разработи дизайна на собствените си модеми. Докладът на Bloomberg не показва времева рамка за това, кога Apple възнамерява да пусне първите продукти с новия си клетъчен модем, но със сигурност ще чуем повече с напредъка на развойния процес.

Снимка: GSM Arena

Виж още: Samsung бие Apple по нов параграф

 

Тагове: