Държавата погва шофьорите на иновативната услуга Uber, която стартира в България към края на миналата година, твърди в. "Телеграф", цитирайки източници от транспортното министерство. Залавянето на т.нар. граждански таксита ще става чрез тайни клиенти и съвместни проверки на ДАИ, МВР и данъчните. 

Проверките са поискани от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", таксиметрови превозвачи, браншови организации, Столична община, Министерството на труда и социалната политика на среща в Министерството на транспорта преди две седмици, съобщи председателят на Националния съюз на превозвачите Румен Крумов пред "Телеграф".

Автомобилна администрация е сезирала МВР и НАП и те ще участват в проверките. Държавата има механизми да регулира Uber превозите, наричани неслучайно "Uber таксита" от потребителите, категоричен е Крумов. Ако не се вземат мерки - законните таксита ще блокират улиците в знак на протест, защото т.нар. граждански таксита ги конкурират неравностойно и в противоречие със Закона за конкуренцията. Браншът е подал сигнал за нарушенията в прокуратурата. Столична община е поискала проверка на Комисията за защита на конкуренцията и тя е назначена, съобщиха от антимонополния орган за вестника.

Превозът на пътници срещу заплащане без разрешително и лиценз за транспортната услуга противоречи на Закона за автомобилните превози, категорични са от ведомството. Наказанието за нарушителите е 1500 лв. глоба, отнемане на номерата на колата и конфискуване за 6 месеца. До 6000 лв. скача глобата при многократно нарушение, а „арестът" на автомобила става година. 

Uber често е обект на преследване от страна на много държави заради обвиненията за "незаконност". Миналата седмица стана ясно, че Uber е подала втора жалба в Европейската комисия (ЕК) срещу френски закон, който според компанията фаворизира обикновените таксита за сметка на нея. Първото оплакване беше подадено през ноември миналата година. Към края на миналата година корейски прокурори подведоха под отговорност създателя на Uber Травис Каланик заради нелегалното опериране на таксиметровата услуга на територията на страната.

Очакваме официален коментар от страна на българското представителство на компанията. 

Тагове: