93 милиона. Стряскаща цифра, нали? Още по-интересно е, че около толкова селфита се правят всеки ден на нашата планета. За другите – не знаем. И всъщност в този тип снимки няма нищо лошо, а и суетността до известна степен е заложена в нашата природа. Нищо, че е сред седемте смъртни гряха. Но когато селфито е с любим човек, с най-добрия ни приятел или с домашния ни любимец? Това са онези топли и приятни мигове, които нямаме търпение да споделим пред света и сякаш извикваме „Аз съм щастлив“. Време е да направим и други хора щастливи, защото освен лека суетност, в нас, хората, е заложена и много добрина и готовност да помогнем. Достатъчно е да видим как хората се обединяват, когато някъде по света има жесток катаклизъм. А днес, благодарение на високите технологии, е дори по-лесно да го направим. Първата крачка е просто да обърнем камерата от себе си към момент на безкористна помощ и добрина. Да им дадем гласност, да ги разпространим.

Именно това е и простата, но много силна и въздействаща същност на една кампания, завладяла Европа, но и други краища на света - #selfieless. Време е тази кауза да завладее и нашата страна благодарение на Canon България.

Движението, което води началото си от Canon Europe с дарение от 1 милион евро на Червения кръст (благотворителна организация с дълга традиция в безкористната помощ), обхваща цяла Европа чрез хора, които правят добро и номинират свои приятели и познати да направят същото. Мисията на #selfieless е тази Коледа да бъде по-добра и предизвиква всеки да направи нещо, което ще му донесе лично удовлетворение от това, че помага. #selfieless няма сценарий, a разчита на личното самосъзнание на предизвиканите да продължат инициативата и да бъдем по-добри, защото това зависи от нас.

 

 

За да се завърти колелото на добрите действия, служителите на Canon България дадоха първия тласък. Те направиха дарение на Български Червен кръст, което ще бъде използвано за развиване на творческите заложби на деца със специфични потребности. И така лавината от добро не може да бъде спряна. Различни хора се включват, а в инициативата вече се отличават и имената като Алекс Жекова, която направи своя първи акт, Рут Колева, Кали Врачански и други.

 

“Коледа е време за безкористност. Малките прояви на добрина могат да имат огромно отражение върху нечий живот, особено в тези дни. Именно затова, беше естествено да поканим хората да използват камерите си , за да споделят доброта. Всеки може лесно да се включи. Доброто може да бъде толкова голямо или малко, колкото пожелаете, единственото правило е да бъде безкористно“, коментират от Canon България.

Направете добро, снимайте се, публикувайте го в социалните мрежи с хаштаг #selfieless и предизвикайте трима приятели да направят същото.

Добротата не се изразява само в парични дарения. Добротата често се крие в малките неща – да се погрижим за природата, да подарим старите си дрехи на нуждаещи се, да помогнем на възрастен човек да занесе продуктите си до дома си. Доброто е навсякъде около нас – нека обърнем обективите си към него, нека го направим популярно. Нека бъдем #selfieless