Wi-Fi рутерът ви, тихичко стоящ в ъгъла на стаята, може да се окаже обект на изненадващ интерес не само от хакери, но и от страна на ЦРУ. Това става ясно от нови разкрития на WikiLeaks, които документират метода за хакване на рутери, използван от шпионската агенция на САЩ.

Нейните специалисти без проблем откриват и използват уязвимости в рутери на популярни производители като D-Link и Linksys, презаписват фърмуера и следят трафика през мрежата. Рутерите просто са прекалено удобни за хакване.

"Реално няма никаква следа, че рутерът ви е хакнат - вие сте в интернет както обикновено", коментира Матю Хики, основател на анализаторската компания Hacker House.

Според изтеклите документи ЦРУ използва инструмент, наречен Claymore, който сканира мрежи в търсене на уязвимости. От тях най-полезни са две с кодовите названия Tomato и Surfside. Tomato краде конкретно административни пароли, докато каква точно е дейността на Surfside, не се уточнява. По всяка вероятност обаче този експлойт е за протокола UPNP, за който специалистите отдавна предупреждават, че крие опасности за сигурността.

Тагове: