Malwarebytes публикува най-новия си доклад за състоянието на зловредния софтуер до началото на 2024 г. Констатациите включват кои са държавите, в които се извършват най-много атаки с цел откуп, развитието на зловредния софтуер през последната година, как нарастват заплахите за Mac, за кои заплахи за Mac трябва да внимавате и др. В началото му компанията казва:

"С навлизането в 2024 г. ransomware остава най-значимата киберзаплаха за бизнеса. Осигурена с пари, екосистемата на рансъмуера се разрасна през 2023 г. и продължи да развива тактиките си. Броят на известните атаки се увеличи с 68%, средните искания за откуп се покачиха главоломно, а най-голямото искане за откуп през годината беше зашеметяващата сума от 80 млн. долара - поискана от бандата LockBit след атака срещу Royal Mail".

Но освен рансъмуер зловредният софтуер за Mac се увеличава все повече. Ето основните изводи от тазгодишния доклад за сигурността:

Предприятията трябва да се подготвят за киберзаплахи - не само за зловреден софтуер.
Рансъмуер вече е заплаха от типа "нулев ден".
Престъпниците се насочват към Mac повече от всякога.
Участниците в заплахите избягват откриването чрез тактики за "скриване под радара".
Марковете се заместват от злонамерена реклама.
Необходим е нов наръчник за предотвратяване на заплахи.

Продължавайки да наблюдаваме това, което сме виждали в миналото, САЩ остават най-предпочитаната страна, когато става въпрос за рансъмуер:

В доклада се разглеждат развитието на злонамерената реклама, рансъмуерът "нулев ден", техниката за кибератаки Living Off The Land (LOTL) и банковите троянци за Android, а след това се разглежда състоянието на зловредния софтуер за Mac.

"През 2023 г. зловредният софтуер за Mac възприе редица тактики, които ни напомниха, че няма присъща "магия на Apple", която да спира зловредните инструменти и тактики, работещи на машини с Windows, да работят също толкова добре и на Mac", се казва още там.

В доклада се подчертава новият зловреден софтуер MacStealer, който видяхме през годината, и бързата еволюция на заплахата. Това е една от важните заплахи, за които трябва да внимавате през 2024 г. Зловредният софтуер представлява 11% от откритите заплахи/потенциално нежелани програми (PUP) на Maс.

Снимка: Unsplash

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

Тагове: