Специалните служби - каквито и да са и когато и да са съществували - в Древния Китай, в Руската империя, в България или САЩ - винаги са се опирали на различни напредничави технологични разработки. Внушителната историческа колекция от хитроумни приспособления за разузнавачите и специалните агенти е резултат от стабилните инвестиции в шпионската инфраструктура в продължение на векове.
Онова, което ни се струва просто ефектна киноизмислица от филмите за Джеймс Бонд, всъщност е увлекателна, макар и сурова действителност.

 

 

 

Скитала, Спарта

Скитала - един от най-простите шифроващи уреди. На кръгъл или шестоъгълен жезъл в древна Спарта са намотавали кожена или пергаментова лента и по дължината и са писали съобщенията, преминавайки ред по ред, докато не свърши мястото.

Лентата се размотава, след което зашифрованото съобщение можело да се прочете единствено след намотаване на лентата върху жезъл със същият диаметър.

 

 

Хвърчила с дракони, Древен Китай

Според някои източници, китайците са използвали големи хвърчила със страшни образи не само за сплашване на противника, но и за разузнаване на територията - на тях са закрепвали дете или лек воин и по този начин са могли да видят отвисоко разположението на противника.

 

 

 

Сандали за стена, нинджа, Япония

Нинджа са най-популярните шпиони и убийци от древността, които са притежавали цял куп приспособления за проникване в жилището на своите жертви. Едно от тях е специалната обувка за катерене по каменни стени. Тънките дървени сандали, заедно с добре тренираните и силни палци на краката позволяват опиране и задържане в процепите между камъните на крепостните стени.

 

 

 

 

 

Пръстен със скрита отрова, Европа, XVIII век

Отравянето е било много популярен начин за тайно убийство в Европа чак до XIX век. Шпионите или убийците, работещи под прикритие са могли да използват пръстени със секретна кухина в тях за отрова, чрез която може да отровят жертвата или себе си в случай на необходимост.

 

 

 

Джобни часовници
с пистолет,
Великобритания, XIX век

В тези на пръв поглед обикновени часовници са скрити пистолети с калибър 3 мм. Не е най-мощното оръжие, тъй като не само куршумът е доста малък, но и дължината на цевта също. Но за да се изплаши или рани човек и в суматохата агентът да се покрие е напълно достатъчно. През ХХ век миниатюризацията на огнестрелното оръжие достига големи успехи и минипистолетите стават смъртоносни

 

 

Обувки-копита, САЩ, началото на ХХ век

Хитрите американски контрабандисти от времената на „сухия режим" са използвали подобие на сандали с формата на копито, за да заблудят преследвачите в горите. Тези „сандали" са били снабдени с две дървени подложки с разрез по средата и са се поставяли на обувките, имитирайки отпечатъците на копито.

 

 

Обувки с предавател, Румъния

Американските дипломати в Румъния не са си купували местни обувки и облекло - всичко необходимо им е било изпращано по пощата. Румънските спецслужби са се възползвали от това започнали да поставят предаватели в токовете на обувките.

 

Чадър-убиец, България

С помощта на монтиран в обикновен чадър пневматичен механизъм, изстрелващ капсула с отровно ядро, пълно с рицин службите от ДС убиват в Лондон пистеля-дисидент и журналист в BBC Георги Марков. Все пак, славата на „българския чадър" е доста съмнителна - и досега не съществуват официални доказателства, че Георги Марков е бил убит с оръжие, именно във формата на чадър.

 

 

Бръмбар в големия печат, СССР

Руски ученици подарили на американското посолство ръчно изработено дървено копие на „големия печат", но подаръкът се оказал не съвсем безобиден. В него е бил скрит „бръмбар", изработен от гениалния съветски инженери Лев Термен. Това е било пасивно устройство за подслушване, работещо на принципа на резонанса и откриването му с обичайните техники и средства не е било възможно. Благодарение на това, специалните служби на СССР са могли да подслушват разговорите в посолството цели шест години.

 

Микрофон в маслинката, САЩ

Микрофонът в маслинката, която обикновено се сервира с мартини е  едно от най-известните изобретения на американският частен детектив Харолд Липсет. Той е един от първите, които са започнали да използват подслушвателни и звукозаписни устройства в частната практика, като е създал голям брой изкусно изработени „бръмбари". Маслината с вграден микрофон е само най-ефектният от тях.

 

 

 

 

Портативният заглушител CJAM1000 на американските спецслужби

Сега може да запишете телефонния разговор с най-обикновен смартфон, но понякога е по-важно да се прекъсне позвъняването. Обикновено заглушителите на мобилната връзка с такава мощност се разполагат в специални микроавтобуси, но CJAM1000 се побира в компактен куфар. При това, той заглушава всички мобилни връзки, както и Wi-Fi и Bluetooth в радиус от един километър.

 

 

Камера в копчето - частни детективи, полицаите под прикритие

Преди камерите се вграждаха в часовници или кутия за цигари, а след снимането шпионите ги очакваше още по-тежката задача относно проявяването на микрофилма. В момента Full HD видеокамерите може да се вградят дори в копче и никой няма да забележи присъствието и. Освен това, новите камери са снабдени с автофокус и може да правят фотографии едновременно с видеозаписа.

 

 

Шпионски камък, Великобритания

Шпионският камък - последният намек за времената на студената война. Обикновен на външен вид камък, лежащ на един московски площад но претъпкан отвътре с електроника. Британските агенти - сътрудници на посолството са се свързвали по безжичен път са предавали на него информацията от своите мобилни телефони и таблети. „Камъкът" от своя страна е предавал информация в МИ-6. Защо англичаните просто не са използвали интернет за тази цел си остава загадка.

 

Обратна шпионка, САЩ

За да разберете какво се случва в даден дом не е необходимо да надничате през, щорите на прозореца, ключалката, под вратата или другаде. „обратната шпионка", или както я наричат американските специални части - „тактически прибор за обратно наблюдение" използва сложна оптична схема, която позволява да погледнем през шпионката от външната страна на вратата и да видим ясно и без изкривявания какво става вътре в жилището