Някоя недобронамерена ръка е откраднала част от новооткрито шосе, заслано със соларни панели, като случката става по-малко от седмица след като китайските власти прерязаха ленатата на иновативната структура.

Експерименталната отсечка с дължина един километър се намира в град Шандонг и се състои от над 10 000 соларни панела. Те са закрепени между дебел изолиращ слой под тях и издръжлив прозрачен слой отгоре. Инсталацията зарежда електрически автомобили, докато те буквално преминават по нея. Освен това, системата може да се затопля допълнително, за да разтапя сняг и лед.

Иновативната инсталация бе открита на 28 декември, но още сутринта на 2 януари властите установили, че един панел вече е откраднат. Плоскостта с размери метър на 10 на 15 сантиметра е била прецизно изрязана и премахната, пише Tech Crunch.

Сами по себе си тези панели не са скъпи, но повредата в структурата ще струва доста, защото нарушава нейната цялост. Защо тогава някой ще посегне на такова малко парче и защо не го е направил преди отсечката да заработи? Все въпроси на които китайските власти тепърва ще търсят отговори.

Тагове: