Теория за пагубното влияние на изкуствените микровълни върху храната, питиетата и човешкия организъм


Днес тя се е превърнала в задължителна вещ за почти всяко домакинство. Днес дотолкова сме свикнали с нея, че понякога направо забравяме, че съществува. Ако се повреди обаче, моментално усещаме липсата й и страдаме заради нея. Днес тя дотолкова ни улеснява в кухнята, че правим за минута топъл чай, размразяваме дълбоко замразени продукти, претопляме храна за секунди и дори готвим вкусни гозби. Точно така – това е микровълновата фурна.

 

Чудо на техниката от близкото минало

Микровълновата фурна. Едно чудо на техниката, което само допреди 15-ина години за нас беше просто легенда, а днес се е превърнало в евтино и достъпно устройство за всеки. Днес микровълновите фурни могат да бъдат открити почти във всеки дом, във всяко заведение за бързо хранене, в ресторантите и... изобщо навсякъде. Хората използват устройството всекидневно и обикновено не се замислят дали микровълновите вълни оказват някакво вредно влияние върху хранителните продукти в печката. А възможно ли е да е така? Възможно ли е микровълновите фурни да подлагат храните на вредни излъчвания, които може да се окажат пагубни за нашето здраве? Възможно е, влиянието дори е много опасно, се твърди в теории, разпространявани през последните години в общественото пространство. Да проследим на какво се базират те и до колко са основателни! Като начало – нека се върнем назад във времето и да видим кой е “виновен” за изобретяването на микровълновите печки.

 

Виновникът за раждането на една фурна

Изобретяването на микровълновата печка е станало случайно, докато американецът д-р Пърси Спенсър работел върху проект за създаване на ново поколение радари. През 1946 г. изобретателят от лабораторията на Raytheon Company в Бостън правел експерименти по новата си разработка, когато изненадващо забелязал, че шоколадът в джоба му се е разтопил. Той установил, че това се е получило в резултат на действието на микровълните, с които работел. На тяхното въздействие Спенсър подложил царевица за пуканки и резултатът, разбира се, бил топли, пухкави пуканки. Изобретателят продължил изследванията си и скоро на пазара се появила първата микровълнова печка. Тя била патентована от Raytheon Ltd, тежала 120 кг и имала размери 1х1.2 м. След време – през 1967 г., компанията пуснала в продажба и портативни микровълнови печки. Десетина години по-късно продажбите на микровълнови печки скочили многократно и те се превърнали в неизменна част от американското домакинство.

Как се стопля храна?

Блестящо откритие, но как работи то? Микровълните са изключително кратки електромагнитни вълни, които се разпространяват със скоростта на светлината. Те се използват за предаването на големи разстояния на телефонен сигнал, телевизионни програми, компютърна информация, както на Земята, така и от/до спътниците в космическото пространство. Това са същите тези вълни, които се използват за подгряването и приготвянето на храна в микровълновите фурни. В тях вълните се генерират от т.нар. магнетронен генератор и са с честота от 2.45 GHz. Това микровълново излъчване взаимодейства с молекулите в храната и в течностите, те започват да вибрират, настъпва молекулярно триене и отделяне на топлина. Точно така става затоплянето на храните и напитките. Докато се случва тази вибрация и това триене обаче, се стига и до известно разрушаване на молекулата или до деформирането й, твърдят част от учените. Някои от тях поясняват – процесът може да бъде наречен с една позната на всички дума – радиация.

 

Детските храни – само на котлона!

Ние обаче съвсем не свързваме подгряването на храните в микровълнова фурна с радиационен процес. Уверени сме, че това е напълно безопасна кухненска дейност, която няма нищо общо с нашето здравословно състояние. Всъщност има указания, които ни предупреждават, че микровълновото лъчение може да бъде наистина опасно, но ако уредът се използва правилно, няма опасност то да ни навреди – като тук се има предвид да достигне до нас. За влиянието на излъчването върху храната нищо почти никъде не се споменава. Или не съвсем – през годините е имало няколко предупреждения за вредата от приготвянето на храни в микровълновите печки, на които обаче е обърнато много малко внимание. Едно от тях е на организацията “Млади семейства” и на специалисти от университета Минесота и датира от 1989 г. В него се препоръчва: “Въпреки че микровълновите печки подгряват бързо, не препоръчваме използването им за подгряване на бутилките с мляко за малките деца. Шишенцето може и да е студено на допир, но течността в нея може да бъде много гореща и да изгори гърлото и устата на детето. Нагрятата бутилка в микровълновата печка може също да предизвика изменения в самото мляко – в детските млека може да изчезнат някои ценни витамини, а в изцедената кърма да бъдат унищожени някои защитни съставки.” Други специалисти в областта на детското хранене също отправят предупреждения да не се подгряват детските храни в микровълновата фурна, именно заради промяната на структурата и съставките на хранителните продукти.

 

Науката: Микровълновите са вредни

Предупрежденията за опасността от микровълновите фурни не спират до тук. През 1992 г. в “Raum & Zelt” е публикувана статия на тема “Сравнително изследване на храната, приготвена по традиционни методи, с храната, приготвена с микровълнова печка”. Ето какво се твърди в нея: “Основната хипотеза на естествената медицина потвърждава, че внедряването в човешкото тяло на молекули и енергии, които не са свойствени за него, по-скоро ще нанесе вреда, отколкото полза. Храната, приготвена с помощта на микровълнова печка, съдържа молекули и енергии, отсъстващи в храната, приготвена по традиционни начини, използвани от хората от най-древни времена. Микровълновата енергия, произлизаща от Слънцето и другите звезди, е основана на принципа на директния поток. Изкуствено създаваните микровълни, включително тези в микровълновите печки, се получават от постоянен ток и предизвикват милиард и повече промени на полярността в секунда във всяка молекула от храната, попадаща под тяхно въздействие. Появата на неестествени молекули е неизбежно...”
В същата статия се посочват и резултатите от краткосрочно изследване, показало наличието на значителни изменения в кръвта на хора, които употребяват мляко и зеленчуци, подгрявани в микровълнова фурна. Осем доброволци приемали различни комбинации от една и съща храна, приготвена по различни начини. Оказало се, че всички храни, приготвени на микровълнова печка, са предизвикали промени в кръвта на доброволците. Хемоглобинът им се понижил, а общият брой на белите кръвни клетки и нивото на холестерина се увеличили. Едновременно с това количеството на лимфоцитите спаднало.
За откриването на енергийните промени в кръвта били използвани флуоресцентни (излъчващи светлина) бактерии. При тях се наблюдавало значително увеличение на тяхната луминесценция след взаимодействието им с кръвния серум на хората, употребявали храна, приготвена в микровълнова печка.

Още лоши новини

Изследванията по темата продължават. Приблизително по същото време д-р Ганц Урлих Хертел и негов колега от университета Лозана публикуват доклад за това, че приготвената в микровълновата фурна храна е опасна за здравето. В списание “Franz Weber” те пишат, че употребяването на такива храни може дори да провокира появата на рак на кръвта. Той също привежда резултати от клинични изпитания с доброволци, при които употребата на приготвяна по този начин храна предизвиква сериозни промени в кръвта – всички изключително лоши. На обложката на списанието е публикувана фотография, представляваща скелет, който държи микровълнова печка в едната си ръка.
Пак по същото време в списание “Earthletter” д-р Лита Ли публикува статия за това, че всяка микровълнова печка причинява вреда на храната и превръща нейните компоненти в опасни токсични и канцерогенни вещества. Заключението: микровълновите печки са много по-опасни, отколкото се считаше до сега.

 

А сега накъде?

И сега какво, вероятно се питате вие... Да използваме ли микровълновите фурни за стоплянето и приготвянето на храна, или не? Отговор трябва да очакваме от наистина безпристрастни и квалифицирани специалисти. Вече е изминало достатъчно много време от внедряването на тези електроуреди в нашия живот, за да могат да бъдат направени актуални и адекватни изследвания. Да призовем учените да ги направят и оповестят. И ако действително има риск за здравето на хората, да се вземат съответните мерки. Въпреки че, ако трябва да сме откровени, микровълновите фурни може да се окажат най-малкият ни проблем в свят, където отвсякъде сме облъчвани с всевъзможни лъчения – като започнем от рутера у дома или в офиса и завършим близкия предавател на някой мобилен оператор. Така че – и да ни се влошат кръвните изследвания, ще има да се чудим откъде точно ни е дошло...

 

Рецепта на седмицата: Човешка кръв на микровълнова фурна

В драмата около микровълновите печки има и друг случай, малко необичаен, който може да бъде своеобразно доказателство за вредното въздействие на изкуственото микровълново излъчване върху храните и питиетата. Става дума за едно любопитно съдебно дело, заведено през 1991 г. в Оклахома. Обвинени са служители в местна болница, които подгрели в микровълнова печка човешка кръв, предназначена за преливане на пациент. Пациентът: Норма Левит. За нещастие: починала при операция на бедрото. Причината: “некачествена” за кръвопреливане кръв.
По принцип кръвта, която ще бъде вливана на пациентите, се подгрява по специален начин, а не с микровълнова печка. Ако може да се вярва, че причината за смъртта на жената наистина е подгрятата с микровълново излъчване кръв, то изводът е притеснителен – микровълните са променили дотолкова състава на най-ценния в човешкото тяло флуид, че той е станал... смъртоносен. В такъв случай, какво ли става с подгрятата и още по-лошо – сготвената в микровълновите фурни храна? Стряскаща мисъл, нали?

Тагове: