Според информация на Ню Йорк Таймс редица мобилни приложения използват софтуер, създаден от стартиращата компания Alphonso. Той използва микрофона на устройството ви за слушане за определени звукови сигнали в телевизионни предавания, реклами и филми. В много случаи тези звуци се продават на рекламодателите, които могат да ги използват за по-добро насочване на рекламите си.

Според изказване на Alphonso софтуерът не записва човешка реч и нейните практики са включени в описанията на приложенията и правилата за поверителност. Потребителите от своя страна предварително са попитани за съгласие да отворят своите микрофони и услугите за местоположение, което автоматично осовобождава софтуера на Alphonso от по-нататъшни оплаквания за събиране на данни. "Потребителят може да се откажете по всяко време от възможността да използваме микрофона му", казва Ашиш Чордиа, главен изпълнителен директор на Alphonso пред Ню Йорк Таймс.

Ню Йорк Таймс отбелязва, че в Google Play Store има над 250 игри, които използват софтуера на Alphonso, както и някои заглавия в  App Store на Apple. От Alphonso казват, че има около 1000 приложения, които използват техния продукт. И въпреки че Чордиа казва, че компанията не използва софтуера в приложения за деца, от Ню Йорк Таймс са открили няколко, насочени именно към по-малките, които използват софтуера.

Миналата година Федералната търговска комисия на САЩ изпрати предупреждения до 12 разработчици, чиито приложения съдържат софтуера Silverpush. Той използва подобна техника, която изучава навиците на потребителите и не ги информира за това. По-рано тази година Vizio плати на FTC и Ню Джърси 2,2 милиона долара за уреждане на такси върху проследяването на историята на гледанията на потребителите за 11 милиона умни телевизори.

Докато от Alphonso казват, че нейните практики са в рамките на разпоредбите на Федералната търговска комисия, други казват, че това е зловещо. Излиза, че трябва да сме наистина внимателни, тъй като устройствата ни винаги са с нас в дневните, спалните, както и на улицата и това, което си говорим, отива на някой сървър, за да бъде филтрирано и записано.