сТази седмица гост в официалния Google Enterprise блог бе Франк Биаси, директор на раздела за дигитално развитие на National Geographic Maps.

Той говори по темата за новата публична програма на Google Maps и National Geographic, която ще пренесе тръпката от използването на истинските сгъваеми карти в онлайн пространството.

Новият проект ще интегрира повече от 500 карти (от общо 800-те исторически карти на National Geographic) в интернет с помощта на Google Maps платформата. Ето и цялото интервю с г-н Биаси.

 

Защо са важни картите за National Geographic?


Основана през 1888 г., National Geographic Society има за цел да вдъхновява хората да полагат грижи за планетата. Като една от най-големите нестопански научни и образователни организации в света ние сме финансирали повече от 10 000 проекти за научни изследвания, за опазване и проучване.

Картите и географията са неразделна част от всичко, което правим, те са дори част от нашето име. През дългата ни история ние сме създали и публикували повече от 800 исторически и пътнически карти.

 

Защо искате да участвате в Google Enterprise Maps програмата?


Хората са събрали нашите списания и сгъваеми карти повече от сто години,
а много от тези карти се складират в тавански помещения и гаражи. Програмата на Google ни дава възможност да освободим нашата невероятна колекция от карти към широкия свят.

Ние също така ще използваме Maps Engine-а, за да обогатим нашите карти с интерактивно редакционно съдържание. Така картите ще могат да "разказват истории" и да повишат осведомеността за проблемите на околната среда и за историческите събития.

Всеки ще бъде в състояние да получи достъп до нашите безплатни публични карти, но ние също така планираме да продаваме или лицензираме версиите с висока разделителна способност, за набиране на средства за нашата неправителствена мисия.

 

s


Защо избрахте да работите с Google, а не с друг технологичен партньор?


Имахме нужда от високопроизводителна картографска платформа, за да изготвим и публикуваме стотици интерактивни карти. Ние също така искахме сравнително проста уеб-базирана работна среда, която може да се използва от нетехнически служители и не изисква никакво програмиране или настолен софтуер.

Google Maps Engine предлага добра комбинация от стабилна технология и използваемост. Разбира се, Google също така ще помогне на нашите карти да се откриват от повече хора, включително National Geographic фенове, студенти, преподаватели и туристи. Очакваме туристическите фирми, издателите и марковите търговци също да поискат да купят или лицензират тези карти.

 

Кои инструменти на Google Maps Engine-а ще използвате най-често?


Ние използваме всички възможности! Ние качваме данни, създаваме и комбинираме слоеве с картите, публикуваме отделни слоеве в тях и интегрираме множество карти.

Ние използваме както растерните, така и векторните възможности, за да сложим описания, линкове, изскачащи прозорци и миниатюри върху картите. Например бихме могли да използваме Maps Engine-а, за да добавим параграфи, фотографии и информация от National Geographic експедициите в нашите океански карти. Тези интерактивни карти, които можем да разглеждаме в 2D или 3D режим с помощта на Maps Engine-а, ще дадат възможност на хората да ни следват в експедициите ни.

 

s


Кое е най-вълнуващото нещо за вас от участието ви в Google Maps Engine програмата?


Google Maps Engine-ът ни позволява да превърнем нашите карти в интерактивни изображения, визуализирани на цял екран, които могат да бъдат превърнати в панорами, да бъдат увеличавани в мащаб и да бъдат обогатени с много подробни данни.

Ние се гордеем с нашата картографска традиция. Програмата Google Maps Engine ще ви помогне да получите нашите карти, на които повече хора ще могат да се насладят и да се учат от тях.

 

С работата си с National Geographic, Google не само разширява картографската си услуга, но и пренася историята на човечеството вътре в интерактивните карти. Това не e правила нито една компания досега и затова Google заедно с National Geographic заслужават адмирации и подкрепа. Кой знае, може би един ден децата в училище ще изучават история, “разхождайки” се в Google Maps! Готино, нали?!

Още от Social